Evropske zemlje uvode sve oštrije mjere, rekordan broj zaraženih u Njemačkoj

Trećina svih njemačkih gradova i okruga prešla je prag od 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika u zadnjih sedam dana

IZVORavaz.ba

S 11.287 novih slučajeva korone znatno je premašen prethodni rekord u Njemačkoj, saopćio je Institut Robert Koch (RKI) u četvrtak ujutro. Do sada je dnevni rekord bio 7.830 slučajeva – prošlog petka. Broj ljudi čija je smrt povezana s infekcijom SARS-CoV-2 porastao je na 9.905 – 30 više nego dan ranije, piše “Deutsche Welle”.

Prema posljednjim podacima, otprilike trećina svih njemačkih gradova i okruga prešla je prag od 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika u zadnjih sedam dana. U mnogim mjestima stupaju na snagu pooštrene mjere zaštite. U oko 30 okruga i gradova takozvana vrijednost incidencije popela se čak i iznad granice od 100.

Međutim, trenutne vrijednosti su samo djelomično usporedive s onima iz proljeća, jer se sada znatno više testira – i samim tim otkriva se više zaraženih. Zbog vremena između infekcije, testa, rezultata i izvještaja stručnjaci kažu da najnoviji brojevi pokazuju koliko se virus širio – prije sedam dana. Zbog toga je potrebno neko vrijeme prije nego što se političke mjere odraze i u brojkama, rečeno je.

Testovi kolega u kabinetu ministra zdravstva
U srijedu je ministar zdravstva Jens Špan (Spahn) (40) objavio da je zaražen koronavirusom. On se putem Twittera zahvalio na željama za oporavak i dodao: “U izolaciji sam kod kuće i oporavljam se. Trenutno imam samo simptome prehlade.” Poželio je svima s kojima je bio u kontaktu da ostanu zdravi.

Sada se postavlja pitanje je li Špan virus prenio i svojim kolegama u vladi. Prema informacijama lista Bild,, svi koji su u srijedu bili s njim na sastanku u kancelarskom uredu trebali bi biti testirani.

Neke zemlje Evropske unije već reagiraju oštrim mjerama na sve veći broj slučajeva zaraženih.

Češka
U Češkoj će od ovog četvrtka gotovo sve radnje biti zatvorene, osim supermarketa i apoteka. Osim toga, uvedena su i ograničenja izlaska: Vlada u Pragu naložila je da Česi moraju ograničiti kontakt s drugim ljudima na “apsolutno neophodno vrijeme”. Prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Češka je nedavno imala najvišu stopu zaraze u Evropi u roku od 14 dana.

Slovačka
Ni Slovačka ne isključuje lockdown nakon rekordnog povećanja broja zaraženih.

– Brzi rast broja slučajeva kao u susjednoj Češkoj vjerojatno se može spriječiti samo ako se zatvori cijela država – rekao je premijer Igor Matovic.

Irska
U Irskoj je od ponoći na snazi najviša od pet nivoa mjera. Konkretno, to znači da ako možete, morate raditi od kuće do 1. decembra.

Prodavnice koje ne prodaju osnovnu robu ostaju zatvorene. Kontakti s osobama iz drugih kućanstava su zabranjeni, uz nekoliko izuzetaka. Sportovi na otvorenom su dozvoljeni samo u krugu od pet kilometara. Putovanja građana ograničena su do pet kilometara od njihova doma. Međutim, škole ostaju otvorene.

Poljska
Varšava bi također uskoro trebala objaviti nove mjere u cilju borbe protiv pandemije.

– Predložit ću da se od subote cijela Poljska bude crvena zona – rekao je premijer Mateuš Moravijecki (Mateusz Morawiecki).

U Poljskoj su srednje škole i fakulteti već prešli na online nastavu, a sad se to predlaže i za više razrede osnovnih škola. Ograničeno je radno vrijeme restorana u dijelovima zemlje koje su najteže pogođena pandemijom. Zatvorene su teretane i bazeni u cijeloj zemlji.
Austrija
Zbog povećanog broja novozaraženih Austrija od sutra uvodi strožije mjere protiv širenja koronavirusa koje se prije svega odnose na pravila o okupljanju.

Nove mjere koje stupaju na snagu se odnose na okupljanje osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Tako je ubuduće dozvoljeno okupljanje najviše šest osoba u zatvorenom prostoru te 12 na otvorenom. To vrijedi i za ugostiteljske objekte, pri čemu će restorani i gostionice s više od 50 sjedećih mjesta morati donijeti poseban sigurnosni koncept.

Profesionalno organizirana okupljanja u zatvorenom su ograničena na 1.000, a na otvorenom na 1.500 osoba.

Od petka, pored dosadašnjih mjera nošenja maske, držanja razmaka i higijenskih pravila, vrijede i postroženi koncepti u ustanovama u kojima borave osjetljive grupe stanovništva poput staračkih domova.

Vels
Vels će sutra uvesti dvosedmični lockdown i svi će osim nužnih radnika morati ostati kod kuće u borbi protiv ubrzanog širenja drugog vala zaraze koronavirusom.

Lockdown će trajati do 9. novembra. Maloprodajni lanci, ugostitelji, turistička preduzeća i vjerske ustanove morat će se zatvoriti.

Italija
U Italiji se u regiji Lacij, kojoj pripada glavni grad Rim, uvodi noćni policijski sat. Stupa na snagu u petak navečer i vrijedi 30 dana. Ljudima je tada dozvoljeno napuštanje domova samo iz važnih razloga kao što su posao ili bolest. Ta drastična mjera je ovih dana već uvedena i u drugim regijama.

Španija
U Španiji sada ima više od milion registriranih slučajeva korone. U glavnom gradu Madridu unatoč tome sutra, u petak, završava dvosedmično zatvaranje koje je naložila centralna vlada, a protiv volje regionalne vlade. Madrid sada razmatra mogućnost zatvaranja teško pogođenih gradskih četvrti i uvođenje noćnog policijskog sata. Ova mogućnost se razmatra i za čitavu Španiju.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe