Evropska komisija predlaže lakšu trgovinu EU sa BiH

Evropska komisija usvojila je paket prijedloga koji imaju za cilj povećanje trgovine između Evropske unije i susjednih zemalja u Panevro-mediteranskom regionu, uključujuči BiH i Srbiju.

U Komisiji navode da će prijedlozi modernizovati preferencijalne trgovinske sporazume EU sa 20 trgovinskih partnera tako što će relevantna “pravila o porijeklu” u tim sporazumima postati ”fleksibilnija i pogodnija za poslovanje”, a sve u cilju bržeg oporavka ekonomija od posljedica krize kovid-19 i promocije regionalne saradnje.

Pored BiH i Srbije, predložene izmjene obuhvataju i bilateralne trgovinske sporazume Evropske unije sa Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Švajcarskom, Farskim ostrvima, Turskom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanonom, Palestinom, Gruzijom, Republikom Moldavijom, Ukrajinom, Albanijom, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom i samoproglašenim Kosovom.

– Pravila o porijeklu” su neophodna po bilo kojem trgovinskom sporazumu, jer oni određuju koja roba može imati prednost tzv. povlaštenog tretmana.

Roba sa preferencijalnim porijeklom ispunjava uslove za uvoz sa nižim stopama carine ili čak nultom stopom, zavisno od preferencijalnog tarifnog tretmana, navode u Briselu.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]