5.1 C
Bihać
Nedjelja, 10 Decembra, 2023

Evropska komisija danas iznosi prijedlog proširenja EU: Šta to znači za zapadni Balkan

Evropska komisija danas će, poslije gotovo tri mjeseca, objaviti prijedlog nove metodologije proširenja Evropske unije (EU).

To će zapravo biti njen odgovor na inicijativu Francuske i predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), ali i još devet zemalja članica, o tome kako će ubuduće izgledati taj proces.

– Žele da se u fokus stavi vladavina prava prije svega i da se uspostavi sistem takozvane nagrade i kazne, po kome će zemlje zbog napretka biti nagrađivane što mogućnošću da i prije članstva koriste evropske fondove, što učešćem u radu pojedinih institucija i programa – kazao je izvor “Blica”.

Na sličan način reforma tretira i prijedlog koji je, nakon Francuske, uputilo i devet zemalja članica: Austrija, Estonija, Italija, Češka, Letonija, Slovenija, Poljska, Litvanija i Malta. One su predvidjele grupisanje poglavlja po tematskim oblastima, pristup na osnovu zasluga, strogo i pošteno uvjetovanje, poticaje za zemlje kandidate, a insistira se i na dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji.

Danas kolegij komesara - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Danas kolegij komesaraFOTO: AGENCIJE

– Za sada niko nije vidio papir koji bi trebao biti usvojen danas na kolegiju komesara, a nakon toga i javno obznanjen. Ono što se zna jeste da je predviđeno veće otvaranje EU prema zapadnom Balkanu, ali dok ne vidimo dokument, ne znamo šta to znači u praksi – kazao je izvor “Blica”.

Portparol Evropske komisije Ana Pisonero kaže da prijedlog nove metodologije pristupnog procesa neće promijeniti politiku proširenja niti uvjete za ulazak u EU.

– Predstavit ćemo prijedlog koji će proces pregovora učiniti kredibilnijim, predvidljivijim, dinamičnijim i više politički vođenim procesom. Naš cilj nije da mijenjamo politiku proširenja niti da predlažemo promjenu, već jasni i zacrtani uvjeti za ulazak u EU – kaže Pisonero.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe