Evropa u tišini slavi Dan pobjede nad fašizmom

IZVORavaz.ba

Zemlje širom Evrope spremaju se za skromne proslave Dana pobjede nad fašizmom, 75. godišnjicu pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, nakon što su brojne važne godišnjice otkazane zbog globalne pandemije koronavirusa.

U Berlinu su u petak planirani veliki javni događaji kod Brandenburških vrata i drugih historijskih mjesta u njemačkoj metropoli, sa stotinama hiljadaljudi koji su trebali prisustvovati ceremoniji. Međutim, javna obilježavanja su otkazana početkom aprila, a sredstva su uložena u digitalnu proslavu godišnjice.

Danu pobjede danas će prisustvovati njemački čelnici. Predsjednik Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier) i kancelarka Angela Merkel trebali bi položiti vijence na spomen obilježju žrtvama rata i diktature u središnjem Berlinu, zajedno s drugim visokim dužnosnicima.

Velika Britanija također je imala velike planove za obilježavanje 75. godišnjice, uključujući i paradu kraj Bukingamske palače, no većina događaja je odgođena, otkazana ili se održava online.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) trebao bi predsjedati ceremonijom kod Slavoluka pobjede u Parizu s visokim vojnim dužnosnicima, no svečanost je zatvorena za javnost.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]