Evropa se opet “zatvara”: Hoće li i kod nas biti novih restrikcija

Svakim danom sve više evropskih država se vraća strogim mjerama zbog velikog porasta broja zaraženih. Jesen koje su se svi pribojavali kao da pokazuje prve obrise onoga što bi ponovo moglo pogoditi cijeli svijet.

IZVORklix.ba

Bosna i Hercegovina danas je registrovala crni rekord s 453 novozaražena. No, za razliku od Francuske, Njemačke, Belgije, Škotske i drugih zemalja koje su uvele restriktivne mjere za određene gradove ili za cijelu zemlju, kod nas su još uvijek na snazi mjere kakve su bile i ranijih mjeseci.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez u razgovoru za Klix.ba kaže da je danas u BiH zabilježen relativno visok broj zaraženih, no naglašava da se uvijek treba gledati sedmodnevna incidenca odnosno sedmični prosjek zaraženih.

“Prije 14 dana incidenca je iznosila 54, pa je spala na 40, a sada 49. Još nismo u situaciji da smo imali neki događaj koji je izazvao nagli rast broja zaraženih. U ovom trenutku sigurno ne razmišljamo o novim restrikcijama. Pokušat ćemo i dalje s mjerama koje smo ranije donijeli i koje će biti dovoljne samo ako ih svi budemo poštovali. Ako se ne budu poštovale mjere, doći ćemo u težu situaciju i onda ćemo biti primorani uvesti nove mjere”, poručio je.

On se osvrnuo i na restriktivne mjere koje posljednjih dana uvode mnoge evropske države. Mjere se ogledaju u skraćivanju radnog vremena, zatvaranju pubova i restorana, smanjivanju broja osoba koje mogu boraviti istovremeno na jednom mjestu i sl.

“Evropa uvodi parcijalni lockdown. Evidentno je skraćivanje radnog vremena objekata poput ugostiteljskih. Nama to ne treba trenutno. Odabrali smo određeni put i pokušat ćemo uz trenutne mjere ići dalje bez uvođenja novih. Turističke zemlje koje su jako popustile mjere sada imaju veliki broj zaraženih. Mi smo se dosta dobro držali s mjerama tokom ljeta i tako trebamo nastaviti”, smatra Čerkez.

Naš sagovornik ističe da dolazak hladnijeg vremena znači i okruženje za porast broja zaraženih i da je teško očekivati pad brojeva.

“Zato je jako važno da poštujemo sve mjere. Od poštivanja mjera zavisit će stanje, a stanje će diktirati sve mjere koje se donose”, naglasio je Čerkez.

Na pitanje šta građani mogu očekivati ako u narednih sedam dana dnevni broj zaraženih bude od 300 do 400 ili više, Čerkez odgovara:

“Nama je važno koliko se brzo pune bolnice i koliko možemo stavljati pod nadzor i pratiti, da ne izgubimo praćenje kontakata zaraženih. Dok je tako, dok bolnice mogu primiti broj oboljelih, neće biti potrebne dodatne restrikcije”, kazao je.

Šef Kriznog štaba poslao je i poruku svim vlasnicima objekata, kako ugostiteljskih, tako i svih ostalih te inspekciji, policiji i građanima.

“Sve će zavisiti od savjesti svakog onoga ko drži određene objekte poput ugostiteljskih. Svoj posao moraju raditi i oni koji prate provođenje mjera poput inspekcije i policije. Također velika je odgovornost na vlasnicima objekata koji imaju odgovornost primjeniti propisane mjere”, zaključio je.

Ni u drugom bh. entitetu situacija nije sjajna.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić rekao je da je neophodno striktno poštovanje svih propisanih mjera zaštite od virusa korona, imajući u vidu da je u posljednja dva dana evidentan porast broja novozaraženih. On je napomenuo da je broj novozaraženih danas i juče veći nego što je to bio slučaj proteklih šest do sedma sedmica.

On je podsjetio i da je od utorka, 6. oktobra, na snazi dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koja podrazumijeva i zatvaranje poslovnih subjekta koji ne poštuju propisane mjere na sedam ili 15 dana u slučaju ponovljenog prekršaja.

“Sa aspekta sistema smo obezbijedili sve što je potrebno. Na nama svima je da poštujemo mjere i ne budemo kažnjavani. Kazna nikada nije rigorozna ako poštujete mjere i zakone”, rekao je Šeranić.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe