Evo šta se može dogoditi vašem tijelu ako predugo spavate

Savremeni životni stil često nam ne omogućuje da spavamo koliko bismo htjeli i zato nas stručnjaci često potiču da to nadoknadimo.

Ali, što je s onima koji spavaju previše?

Optimalna količina sna je, čini se, čvrstih sedam sati. Za svaki sat manje postoje štetne zdravstvene posljedice, ali postoje i za svaki sat više, kazala je dr. Lynn Caldwell s odjela neuropsihologije Američkog mornaričkog istraživačkog centra, koja je sažela rezultate brojnih istraživanja na tu temu, prenosi Hina.

Štetne posljedice na zdravlje, kazala je, uključuju mnoge bolesti životnog stila poput dijabetesa, gojaznosti i srčanih problema.

Prekomjerno spavanje, u kombinaciji sa slabom fizičkom aktivnošću, povezano je i s povećanim mortalitetom. Važno je napomenuti da su svi podaci prikupljeni tim istraživanjima opservacijski, što znači da su dobiveni posmatranjem ljudi s različitim obrascima spavanja i uspoređivanjem njihovih zdravstvenih posljedica.

Problem s interpretacijom teze da je predug san loš leži u tome što ne znamo zbog čega oni koji prekomjerno spavaju imaju loše ishode.

Možda spavaju predugo zato što imaju neki medicinski problem koji traži duži san, izjavio je dr. Jamie Zietzer, stručnjak sveučilišta Stanford.

Većini odraslih preporučujemo sedam do osam sati sna, no sposobnost da pojedinac ostane koncentriran i funkcionalan cijeli dan, posebno nakon obroka, dobar je indikator dužine spavanja, kazala je dr. Vivien Abad, stručnjakinja sa Stanforda. I konačno, promjene u navikama spavanja mogu vam pomoći da otkrijete potencijalne promjene vašega zdravlja.

Ako vam treba puno više od sedam sati sna za učinkovito funkcioniranje ili ako vam se količina sna dramatično povećala, možda biste to trebali reći svojemu liječniku. Više sna vam samo po sebi neće naštetiti, ali možda to ukazuje na neki drugi problem, pojasnio je dr. Killgore.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe