17 C
Bihać
Ponedjeljak, 26 Septembra, 2022

Evo ko je biznismen koji je držao medvjede na imanju

Kako je policija saopćila, vlasnik nije imao potrebne dozvole, a da će medvjedi biti oduzeti.

Medvjedi u kavezu

FOTO: MUP SRBIJE

Na imanju biznismena Dragana Čičića, nedaleko od Kraljeva u Srbiji, policija je pronašla kavez u kojem su bila zatvorena dva odrasla mrka medvjeda, inače strogo zaštićene vrste. Kako je policija saopćila, vlasnik nije imao potrebne dozvole, a da će medvjedi biti oduzeti. Međutim, životinje nisu odvedene, a tužilaštvo u Kraljevu tek treba da razmatra da li je riječ o krivičnom djelu.

– Bilo je ranijih godina nekoliko prijava. Uglavnom komšija. Ali, do sada nikada niko od nadležnih službi nije reagovao. Nije nam poznato šta će se desiti sa medvjedima – kažu za Nova.rs pojedini zaštitari životnja iz Kraljeva.

Inače, vlasnik imanja Dragan Čičić je poznat i po tome što je i strastveni lovac. Na imanju koje se nalazi nedaleko od firme “Drvoplast” u Konarevu kod Kraljeva, osim medvjeda, ranije je bilo još životinja. U kavezima su bile i lisice, ali i vuk. A na imanju žive i jeleni, srndaći i mufloni.

– Riječ je o dvije medvjedice, koje su još kao bebe 1992. godine stigle kod Čičića. Koliko se sjećam, pronađene su u Bosni jer im je majka nastradala. Dovedene su u Kraljevo i od tada one žive na ovom imanju. Čak su nadmašile životni vijek medvjeda – kaže za Nova.rs dr. Ljubiša Jovašević.

Jovašević je ispričao da ih je par puta obilazio, jer je svojevremeno liječio medvjede u Zoo vrtu u Beogradu.

– Vuk Bojović je tada imao puno medvjeda, i rekao mi je da nema mjesta za ove dvije ženke. Pošto su već bile odrasle, postavljalo se pitanje da li će moći da se snađu u prirodi. Tako su one ostale da žive na imanju kod Dragana Ćičića. Inače, on je im isključivo davao biljnu hranu, jer se plašio da bi zbog mesa mogle da postanu agresivne – objašnjava Jovašević.

Kako kaže ovaj doktor, i ostale životinje su uglavnom nalazile spas na ovom imanju, jer su dolazile povrijeđene ili bolesne i onda su se liječile i ostajale na imanju. Jovašević kaže i da je vuk nađen sa povrijeđenom šapom jer ga je uhvatila kljusa. I da je i on uspešno izliječen i vraćen u divljinu.

Ali, ono što je javnost mogla da sazna iz saopćenja Vulinovog ministarstva jeste da je ovim slučajem praktično promovisana nova služba policije. U saopćenju se ističe da su uviđaj izvršili pripadnici novoformirane Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine, “koja je obrazovana na inicijativu ministra policije Aleksandra Vulina”.

Dalju brigu o životinjama preuzeće nadležne službe koje će angažovati Ministarstvo za zaštitu životne sredine, navodi se u saopćenju policije. Po nalogu dežurnog tužioca biće izvršena ekspertiza zdravstvenog stanja medvjeda radi kvalifikacije krivičnog djela.

spot_img
spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img
spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se