Evo kada bi prve vakcine protiv koronavirusa već mogle biti dostupne

Moguće je da će prve doze vakcina protiv covida-19 stići već krajem decemvra, piše Jutarnji list, ističući da dobre vijesti dolaze s Oxforda.
Tu optimističnu vijest, u situaciji ponovno “pomahnitalog” koronavirusa diljem Evrope, upravo su objavili neki britanski mediji koji tvrde da je vrlo izgledno da uz “privremeno odobrenje za upotrebu” uskoro počne vakcinisanje, navodi dnevnik.

Ovi se planovi za skoro cijepljenje temelje na očekivanjima da će Oxfordska vakcina, čije je ispitivanje nedavno nakratko bilo zaustavljeno zbog nuspojava, imati ipak uspješne rezultate ispitivanja u trećoj fazi te da bi vrlo brzo moglo dobiti privremeno odobrenje.

EU preuzima naknadu štete od mogućih nuspojava

Pokažu li se tačnima te informacije, to bi značilo da bi u zemljama EU prve doze te vakcine mogle stići krajem ove ili početkom sljedeće godine. Naravno, dotad će vakcina morati dobiti odobrenje Evropske agencije za lijekove bez čije dozvole ni Britanci ne mogu do kraja 2020. koristiti vakcinu.

Inače, Evropska komisija je s tvrtkom AstraZeneca, koja sa Sveučilištem u Oxfordu radi na vakcini nazvanom Oxfordsko, ugovorila isporuku 300.000 doza po cijeni od 2,5 eura, s tim da EU na sebe preuzima naknadu štete od mogućih nuspojava.

Hrvatska je od te količine rezervirala 1,5 miliona doza, što bi sigurno bilo dovoljno da se od dolaska vakcina u nekoliko mjeseci vakciniše sva osjetljiva populacija – od starijih do hroničnih bolesnika, donosi Jutarnji list.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe