Euro najslabiji u 14 mjeseci

NA SVJETSKIM je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, nakon četiri tjedna rasta, pri čemu je tečaj eura skliznuo na novu najnižu razinu u 14 mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0.05 posto, na 94.02 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio gotovo 1 posto, na 112.20 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, za 0.2 posto, pa je cijena eura skliznula na 1.1570 dolara, nedaleko od najniže razine od srpnja prošle godine.

Podršku dolaru, koji investitori smatraju sigurnom lukom za kapital u neizvjesnim vremenima, pružala je cijeloga tjedna nervoza na tržištima kapitala zbog naglog rasta cijena energije, što bi moglo izazvati usporavanje oporavka globalnog gospodarstva.

Skok cijena nafte i plina ojačao je, naime, bojazni od ubrzanja inflacije, potičući rast prinosa na državne obveznice jer investitori vjeruju da će središnje banke biti primorane podići kamatne stope kako bi zauzdale rast cijena.

Prinosi na referentne 10-godišnje američke državne obveznice dosegnule su i 1.6010 posto, najvišu razinu od početka lipnja.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe