14.8 C
Bihać
Utorak, 17 Maja, 2022

EU zahtijeva da se hitno zaustavi rat između Armenije i Azerbajdžana

IZVORavaz.ba

Predsjednici država i vlada zemalja članica Evropske unije u petak ujutro pozvali su da se odmah prekine nasilje koje je nedavno izbilo između Azerbajdžana i Armenije zbog sporne regije Nagorno-Karabaha.

– Gubici života i danak civilnog stanovništva su neprihvatljivi – reklo je Evropsko vijeće u izjavi objavljenoj u Briselu za vrijeme samita EU-a.

Rješenje ne smije biti vojno nego bi se Armenija i Azerbajdžan trebali angažirati u temeljnim pregovorima bez uslova, dodaje se u izjavi.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Jozep Borel (Josep Borell) razmotrit će potencijalne načine pružanja evropske potpore.

Francuska, SAD i Rusija objavili su zajedničku izjavu u četvrtak u kojoj se poziva na prekid vatre i osuđuje eskalacija nasilja.

Azerbajdžan i Armenija zadnjih dana vode intenzivne borbe zbog Nagorno-Karabaha koje kršćanske armenske snage drže desetljećima, a međunarodna zajednica ga smatra dijelom većinski muslimanskoga Azerbajdžana.

Više od 100 ljudi, uključujući nekoliko civila, ubijeno je u sukobima koji su počeli u nedjelju. To su najkrvavije borbe između dviju susjednih bivših sovjetskih zemalja u protekle četiri godine.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se