7.9 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

EU obezbijedila prva 2 miliona eura za hitne medicinske potrebe u BiH

EU ambasador u BiH Johann Sattler i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera danas su potpisali paket finansijske pomoći u vrijednosti od 2 miliona eura za hitne medicinske potrebe Bosne i Hercegovine u odgovoru na COVID-19. Finansijski paket je namijenjen kupnji 80 respiratora, kompleta za testiranje i osobne zaštitne opreme.

Ambasador Sattler je izjavio: “Bosna i Hercegovina ima velike potrebe u borbi protiv korona virus. Moja današnja poruka je Evropska unija, i ja kao njen ambasador u BiH, spremni smo pomoći Bosni i Hercegovini. Naša primarna brigra je zdravlje građana. Ali isto tako pomno pratimo i posljedice po ekonomiju. Moraju se spasiti i životi i poslovi građana. U toku je nabavka respiratora, ali isto tako i hiljade setova testova i zaštitne opreme.”

Ovo je prvi dio pomoći EU, a drugi dio u iznosu od 5 miliona eura će uskoro uslijediti. Time će ukupna pomoć EU za hitne potrebe zemlje iznositi 7 miliona eura, a njome će se omogućiti nabavka respiratora, setova za testiranje i znatnih količina lične zaštitne opreme.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica  UNDP-a u BiH je izjavila: „Razvojni program Ujedinjenih nacija kao dio Tima UN-a u BiH i u bliskoj saradnji sa WHO se brzo uključio u pružanje različitih tipova podrške partnerima iz BiH u okviru odgovora na pandemiju COVID-19, od trenutka proglašenja vanrednog stanja. Današnjim potpisivanjem sporazuma vrijednog 2 miliona eura još jednom potvrđujemo snažno partnerstvo UNDP-a, EU i domaćih vlasti u odgovoru na krizu koju je izazvao korona virus. Mnogo toga možemo učiniti zajedno, kao što smo pokazali tokom i nakon poplava 2014. godine.“

U ovom trenutku, UNDP radi na nabavci najneophodnije medicinske opreme i materijala, u skladu sa najvažnijim prioritetom: testiranjem i tretmanom osoba zaraženih korona virusom, te osiguranjem uslova za siguran i nesmetan rad medicinskih radnika i drugih nadležnih službi širom Bosne i Hercegovine.

Pored hitne pomoći za medicinske potrebe, EU će usmjeriti više od 70 miliona eura na spašavanje poslova tako što će pomoći najugroženijim biznisima, uključujući kompanije koje rade u sektorima turizma i prevoza.

(Za više informacija:  https://www.facebook.com/europa.ba/videos/208229680505651/)

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe