19.7 C
Bihać
Četvrtak, 30 Juna, 2022

EU izdvaja 2,5 milijuna eura za podršku migrantima u Bosni i Hercegovini

Migranti i izbjeglice u Bosni i Hercegovini dobit će od fonda 2,5 milijuna eura, koji je dodijelila Europska unija u pokušaju da im pruži podršku dok su hladni dani.

Prema nedavno objavljenom priopćenju, fond će biti posvećen podršci migrantima, posebno za zaštitu djece i maloljetnika bez pratnje. Trenutačno, dok je većina migranata raspoređena u objektima koje financira EU, vjeruje se da više od 1000 migranata luta bez mjesta za smještaj, izloženi su niskim temperaturama.

“Oko 4.000 izbjeglica i migranata zaglavljenih u Bosni i Hercegovini, od kojih mnogi spavaju vani, trebaju smještaj, hranu, vodu, sanitarije, zdravstvenu zaštitu, zaštitu i odjeću. Kako bi zadovoljio te potrebe, EU je spreman nastaviti pružati humanitarnu pomoć”, rekao je povjerenik EU za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

Od 4.000 izbjeglica koje trenutno borave u zemlji zapadnog Balkana, 2.200 izbjeglica, što čini 55 posto izbjeglica, smješteno je u pet prihvatnih centara u glavnom gradu, Sarajevskom i Unsko-sanskom kantonu.

Od 2018. godine više od 84.120 izbjeglica i migranata stiglo je na bosanskohercegovački teritorij zapadnobalkanskom rutom, a od tada je Vlada primila oko 101,85 milijuna eura za izbjeglice i ugrožene migrante.

“Dostojanstvo i sigurnost svih osoba, posebno najranjivijih, moraju biti osigurani i zaštićeni u svakom trenutku. Humanitarnim partnerima je potreban potpuni pristup ljudima u potrebi, gdje god se oni nalazili”, istaknuo je i Lenarčič.

Zapadnobalkanska ruta, koju čine Albanija, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, druga je najozloglašenija ruta za ilegalni prijelaz granice u EU.

Osim toga, najteže pogođena ruta za 2021. ostaje istočna kopnena granica (uključujući Bjelorusiju i Poljsku), koja je zabilježila porast od 1444 posto u odnosu na isto vrijeme 2020. Međutim, najveći broj ilegalnih prolaza za 2021. registriran je u srednjomediteranskom rutom, u Italiji, gdje je registrirano 55.000 detekcija. Vjeruje se da migranti u Italiju stižu iz Turske morem, a glavne nacionalne skupine koje ovim putem stižu u EU su Tunižani, Bangladešani i Egipćani.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se