1.2 C
Bihać
Petak, 8 Decembra, 2023

EU: I dalje na snazi Sporazum o izbjeglicama postignut s Turskom

Kako se navodi, Turska se obavezala da će prekinuti neregularne migracijske tokove iz Turske ka EU i osigurati poboljšane uvjete prijema za izbjeglice u ovu zemlju, u zamjenu za podršku bloka.

– Želio bih naglasiti da od turske strane nije bilo službenog saopćenja o bilo kakvim promjenama u politici tražilaca azila, izbjeglica ili migranata. Prema našem mišljenju, i dalje je na snazi Sporazum o izbjeglicama postignut između Turske i EU i očekujemo da Turska ispuni obaveze propisane sporazumom – kazao je Peter Stano, portparol Evropske komisije.

Podsjetio je i kako je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske potvrdilo da nema promjena u migracijskoj politici.

Najavio je i razgovore o ovom pitanju.

– Pomno pratimo dešavanja i djelovat ćemo ukoliko to bude potrebno – rekao je Stano.

Podsjećamo, Reuters je prenio izjavu neimenovanog turskog zvaničnika koji tvrdi da je turskoj policiji, obalskoj straži i pograničnim sigurnosnim službama naređeno da ne zaustavljaju migrante i izbjeglice da preko kopna ili mora prelaze u Evropu, a u iščekivanju dolaska novih izbjeglica iz Idliba.

Ubrzo nakon toga, agencije su prenijele da je prva grupa od blizu 300 migranata, uključujući žene i djecu, krenula ka Evropi.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe