14.5 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Erik Nelson: Profiteri koriste krizu, ali pitanje je da li će biti kažnjeni

IZVORAvaz.ba

Američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric) izjavio je kako je tragično to što se svaki put kad dođe do hitnih javnih nabavki kreira i mogućnost zloupotreba i profiterstva.

U intervjuu za “Glas Amerike”, Nelson je govorio o pomoći SAD upućenoj BiH u borbi protiv koronavirusa, ali i o pojavama korupcije.

– Korupcija u normalnim uslovima odnosi novac, korupcija u ovom trenutku odnosi živote. Veoma je bitno da se na takve stvari obraća pažnja i odlično je da smo vidjeli da se novinari i mediji bave ovim pitanjima. Da se tužitelji bave ovim slučajevima. Mi okupljamo tužitelje i Agenciju za javne nabavke da razgovaraju o tome na šta treba posebno paziti. Neupitno je da će profiteri koristiti ovakve situacije, pitanje je da li će oni biti adekvatno kažnjeni. Vrlo blisko sarađujemo s tužiteljima koji rade u tom smjeru. Istakao bih da je upravo ovo izvrsno vrijeme za podsjetiti se koliko je važna transparentnost upravljanja. Vrlo je bitno da ta transparentnost postoji dok stiže ova pomoć, tako da ljudi znaju tačno gdje ide i na koji će način tačno biti iskorištena – kazao je, između ostalog, Nelson.

Dodao je da SAD već 25 godina imaju snažan partnerski odnos s BiH te da su investirale dvije miljarde dolara u izgradnju kapaciteta ove zemlje.

– Što se tiče pomoći usmjerene na odgovor na Covid-19, mi smo dostavili hitne materijale naše vojske, a onda smo se okrenuli USAID-u i na taj način ostvarili novu novčanu pomoć Vašingtona u iznosu od 1,2 miliona dolara za zdravstvene potrebe, zatim pola miliona dolara da se u partnerstvu sa IOM-om otvori prihvatni centar. Također, poslali smo prijedloge ekonomskog odgovora na krizu u Vašingtonu – rekao je Nelson.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe