19.7 C
Bihać
Četvrtak, 30 Juna, 2022

Erdogan poručio Švedskoj i Finskoj da ne podržava njihov ulazak u NATO

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je izjavio da njegova država neće dati podršku ulasku Švedske i Finske u NATO.

Švedski ministar vanjskih poslova danas je najavio kako će visoki zvaničnici Helsinkija i Štokholma ubrzo doputovati u Tursku kako bi sa predstavnicima te države razgovarali o eventualnim prigovorima njihovom NATO članstvu, prenosi državna agencija Anadolija.

Međutim, Edrogan je kazao kako nema potrebe da diplomate tih država dolaze u Tursku kako bi tamošnje vlasti nagovorili da podrže njihove napore da postanu dio NATO saveza.

“Prije svega, mi ne bismo rekli ‘da’ onima koji su nametnuli sankcije Turskoj, a kako bi postali članovi NATO-a, jedne sigurnosne organizacije”, izjavio je Erdogan.

Dvije nordijske države zvanično su potvrdile da će tražiti članstvo u NATO savezu, što će prekinuti višedecenijsku vanjskopolitičku poziciju nesvrstavanja historijskim potezom koji je uslijedio nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Zvaničnici Turske su još prošle sedmice istakli kako njihovo članstvo u NATO-u ne podržavaju optužujući Švedsku i Finsku da skrivaju kurdske militantne koje Ankara smatra teroristima, te ih optužuju da odbijaju ekstradiciju turskom zakonodavstvu onih osoba koje Turska smatra teroristima.

“Države koje podržavaju terorizam ne trebaju biti dio NATO-a”, kazao je Mevlut Cavusoglu, turski ministar vanjski poslova.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se