Erdoan: Turska poslala pomoć u 158 država, radimo na proizvodnji vakcine

IZVORavaz.ba

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da je Turska od početka pandemije koronavirusa u skladu sa svojim mogućnostima na razne načine pomagala brojnim državama u svijetu.

– Turska je od prvih dana epidemije angažovala sva raspoloživa sredstva za naše građane, ali i za prijateljske i bratske države – kazao je Erdoan u videoporuci na Globalnom zdravstvenom samitu koji se održava u Rimu, čiji su domaćini Italija i Evropska unija (EU).

Erdogan je kazao da je pandemija koronavirusa još jednom podsjetila sve ljude da je dobro zdravlje najvažnije i najveća sreća.

Nepravde u pristupu vakcinama
– Turska je tokom pandemije poslala pomoć u medicinskoj opremi i materijalu, uključujući i respiratore domaće proizvodnje u ukupno 158 zemlja i 12 međunarodnih organizacija – rekao je Erdogan.

Upozorio je ipak kako postoje velike nepravde i nejednakosti u vezi sa pristupom vakcinama u svijetu.

– Osamdeset posto vakcina u svijetu primili su ljudi s visokim ili visoko-srednjim prihodima. Postoje teške nepravde u pristupu vakcinama – kazao je turski predsjednik.

– Čim bude spremna, našu domaću vakcinu ćemo također ponuditi, ne samo našim građanima nego cijelom svijetu – rekao je.

Istakao je da ne bi trebao postojati novi oblik diskriminacije između vakcinisanih i nevakcinisanih ljudi.

– Treba poštovati ​​osjetljivu ravnotežu između zdravlja i privrede i ojačati važnu ulogu Svjetske zdravstvene organizacije. U tom kontekstu, ne bi se trebali graditi neki novi zidovi i novi oblik diskriminacije između vakcinisanih i nevakcinisanih – kazao je Erdoan.

Zdravlje nije privilegija
Napomenuo je također da je vrlo važno osigurati potrebne uslove za putovanja u svijetu i turizam.

– Potrebno je omogućiti međunarodna putovanja i podstaći turizam uz pridržavanje zdravstvenih i higijenskim mjera – rekao je Erdogan, podsjetivši da je u Turskoj dato više od 27 miliona doza vakcine protiv koronavirusa.

– Od toga je 12 miliona primilo obje doze. Također, nastavljamo naša istraživanja o proizvodnji domaćih vakcina – kazao je.

Istakao je da su dešavanja u posljednjih godinu i po vrlo važna lekcija o potrebi uklanjanja problema koji postoje u međunarodnom sistemu s ciljem izgradnje pravednijeg poretka.

– Zdravlje nije privilegija, to je pravo za sve. Naša je zajednička dužnost da svojoj djeci ostavimo pravedniji, ugodniji i prosperitetniji svijet. Turska će nastaviti raditi na uspostavljanju takvog svijeta – poručio je Erdoan.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe