Erdoan: Genocid u Srebrenici je crna mrlja čovječanstva

Oni koji su našu braću, koja je utočište potražila pod zaštitom Ujedinjenih nacija, predali ubicama i poslali ih u smrt, nisu položili račune za ono za šta su odgovorni, kazao Erdoan
Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) kazao je kako su evropski muslimani suočeni s diskriminacijom, te da im se oduzimaju prava i slobode, javlja “Anadolija”.

Erdoan je poslao videoporuku Samitu lidera nazvanom ”Genocid: Lekcije naučene iz Srebrenice”, koju povodom 25. godišnjice počinjanja pregovora 1. novembra 1995. nakon kojih je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, organiziraju Memorijalni centar Srebrenica i Fondacija ” Sycamore” uz podršku turskog Direktorata za komunikacije.

Erdoan je naveo kako se u Srebrenici, u srcu Evrope dogodio genocid koji je crna mrlja u historiji čovječanstva.

Iako je od toga prošlo četvrt stoljeća, i dalje u srcu osjećamo bol ubijene 8.372 braće i sestara Bošnjaka. Neka je još jednom rahmet našim šehidima, a porodicama žrtava genocida i bošnjačkom narodu još jednom izražavam saučešće”, dodao je Erdoan.

Ljudska prava
Smatra kako odgovorni za genocid nisu dobili kazne koje zaslužuju.

– Oni koji su našu braću, koja je utočište potražila pod zaštitom Ujedinjenih nacija, predali ubicama i poslali ih u smrt, nisu položili račune za ono za šta su odgovorni. Još je strašnije da čovječanstvo, naročito evropski političari i mediji, nisu izvukli lekcije iz genocida u Srebrenici – rekao je Erdoan.

Dodao je kako su najbolniji primjer toga masakri koji se dešavaju u mnogim dijelovima svijeta, od Sirije do Jemena, od Arakana do Novog Zelanda.

– One međunarodne organizacije koje su bespomoćno gledale genocid u Srebrenici, samo su gledale i ove tiranije koje se dešavaju u posljednje vrijeme – rekao je Erdoan.

Dodao je kako zemlje koje drže lekcije o ljudskim pravima i demokratiji, danas prednjače u islamofobiji i ksenofobiji.

– Rasistički terorizma širi se poput kuge u mnogim zapadnim zemljama, a ponekad je zaštićen na predsjedničkom nivou – rekao je Erdoan.

Naveo je kako su napadi na islamske bogomolje, kompanije i nevladine organizacije dosegli zabrinjavajući nivo.

Ekonomske posljedice
Evropski muslimani su suočeni sa sistematskom diskriminacijom, a njihova prava i slobode im se oduzimaju. Vrijeme je da se zaustavi ovaj pogrešni tok koji prijeti suživotu ljudi različitih kultura i vjeroispovijesti, kao i budućnosti čovječanstva. Kako se poslije Holokausta borilo protiv antisemitizma, tako se i danas treba boriti poslije islamofobije – rekao je Erdoan.

Dodao je kako u vrijeme kada su izražene ekonomske posljedice izazvane pandemijom kao i pojačane društvene tenzije, svi državni zvaničnici, i svi koji se bore za demokratiju, slobode, mir i pravdu, imaju posebne zadaće.

– Trebamo hrabro govoriti o onome što je vidimo da je pogrešno kako se ne bi ponovio genocid izvršen u Srebrenici i zajedno trebamo tragati za putevima rješenja. Ne samo radi nas i naših zemalja, nego i radi budućnosti naše djece -rekao je Erdoan.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe