22.6 C
Bihać
Subota, 13 Augusta, 2022

Epidemija koronavirusa pogađa i najbogatije i najsiromašnije u svijetu

U međuvremenu su se američki poslanici konačno usuglasili oko programa mamutske ekonomske pomoći u cilju pokretanja rasta vrijednosti dionica širom svijeta. Plan bi podržao firme tokom krize, i na osnovu njega bi domaćinstva dobila jednokratnu pomoć od 1.200 dolara po odrasloj osobi i 500 dolara po djetetu.

U Španiji je broj preminulih porastao za više od 700 na ukupno 3.400 smrtnih slučajeva, nadmašujući broj umrlih u Kini, gdje je epidemija i počela. Španija je sada na drugom mjestu po broju umrlih iza Italije.

– Ako nismo na vrhuncu krize, onda samo veoma blizu njemu. Ne mogu reći da smo ga dostigli – izjavio je Fernando Simón, čelnik španskog zdravstvenog centra za koordinaciju u vanrednim situacijama, dodajući da bi, čak i u slučaju da brojke oboljelih počnu da opadaju, bilo “kontraproduktivno” razmišljati o bilo kakvim ublažavanjima restrikcija.

Španski mediji javili su da su 23 štićenika staračkog doma u Madridu preminula od COVID-19 ili od simptoma povezanih s virusom. Uprava doma saopćila je da apeluje na više osoblja i medicinskih potrepština, među kojima i testove na virus, nakon što je 55 njegovih radnika bilo prinuđeno da uzme bolovanje.

Policija u Španiji također je uhapsila dvije osobe koje su bacale kamenice i druge predmete na konvoj ambulantnih vozila koji je prebacivao 28 starih osoba iz staračkog doma, među kojima je veliki broj zaraženih ljudi, u drugi objekat u gradu.

Indija je izvijestila o samo 450 slučajeva zbog limitiranog broja testiranja, ali je premijer Narendra Modi upozorio da bi, ako se ne djeluje odmah, virus decenijama mogao unazaditi .

Indija ima drugi po veličini broj ljudi koji žive u ekstremnom siromaštvu. Brojne regije zemlje imaju loše sanitarne i objekte za zdravstvene za zaštitu, i ranjivi su prema izbijanju epidemija. Zvaničnici se bore da primjene ograničenja u praksi, navodi AP.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se