Ekonomski analitičar tvrdi: Gorivo može biti jeftinije i bez Doma naroda BiH!

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić osvrnuo se na sjednicu Doma naroda državnog parlamenta na kojoj se našla i konačna odluka o akcizama.

Podsjetimo, zakon je jednoglasno usvojen, ali sa amandmanom Dušanke Majkić kojeg su podržali delegati SNSD-a i HDZ-a, što znači da zakon mora ići na usaglašavanje u oba doma PS BiH.

Ukidanjem akciza gorivo bi pojeftinilo i do 50 feninga, ali amanadmanom SNSD-ove delegatkinje Majkić usvojeno je da gorivo bude jeftinije samo 30 dana, za razliku od zakona koji je predložen, a koji taj period tretira na 9 mjeseci uz mogućnost produžavanja.

Hadžić, koji je i predavač na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, ističe u svojoj objavi na društvenim mrežama, a uoči sjednice, da je moguće zaustaviti taj negativni trend i stvari okrenuti u suprotnom pravcu čak i ako Dom naroda BiH odbije odluku o privremenom ukidanju akciza na goriva.

– Bez obzira na današnji ishod glasanja vezano za Zakon o akcizama u BiH, gorivo u našoj državi može biti jeftinije, ako to donosioci odluka žele. Čak ako se i desi da danas delegati budu protiv i zakon ne bude usvojen, entitetske vlade mogu, ako žele, subvencionirati i smanjiti cijenu goriva i to upravo onim sredstvima koji im svaki mjesec dolaze od tih istih akciza na gorivo. Dakle, opet ništa ne gube – poručio je Hadžić.

Pogledajte ovdje.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe