5.3 C
Bihać
Petak, 8 Decembra, 2023

Džudista Harun Sadiković suspendovan nakon što je pao na doping-testu

IZVORklix.ba

Džudista Harun Sadiković iz Bihaća kažnjen je sa šest mjeseci zabrane takmičenja zbog doping pozitivnog testa na zabranjenu supstancu hidroclorotiazid, saopšteno je iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.
Sadikoviću su osim zabrane takmičenja poništeni svi rezultati postignuti od dana prikupljanja pozitivnog uzorka 16. februara pa do dana stupanja odluke o zabrani takmičenja 23. aprila, stoji u odluci Džudo saveza Bosne i Hercegovine.

“U prikupljenom uzorku za doping kontrolu otkrivena je supstanca hydrochlorothiazide (hidroklortijazid) koja je u Listi zabranjenih sredstava za 2020. godinu svrstana u grupu ‘S5. Diuretici i maskirni agensi’. Riječ je o supstanci koja se koristi za snižavanje krvnog pritiska i izbacivanje viška tečnosti iz vode, a također se primjenjuje za smanjenje rizika stvaranja kamenca u bubregu kod osoba s visokim postotkom kalcija u urinu”, stoji u objašnjenju.

Sadiković je uzimanjem ove supstance počinio kršenje člana Svjetskog antidoping kodeksa “2.1 Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste”.

Pobjednik je Evropskog kupa za seniore 2015. u Sarajevu i Celju, a osvojio je i bronzanu medalju na Evropskom kupu u Rimu 2019. godine.

Inače, Sadiković je na listi 16 sportista koje stipendira Olimpijski komitet BiH iz svog budžeta uz pomoć Fonda solidarnosti MOK-a u njegovom nadanju da se kvalifikuje za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju i ostvari što bolji rezultat.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe