Džeko: Imao sam težak put, kao i svi koji dolaze iz Bosne, iz rata

IZVORAvaz.ba

Trening kamp

– U ovom trenutku mislim da je sigurnije trenirati u našem trening kampu, nego po parkovima. Mislim da je to apsurdno. Roma radi puno na borbi protiv epidemije koronavirusa, a sigurno je kako će i u samom trening centru osigurati najbolje uslove za igrače i sve uposlenike – rekao je Džeko

Pojedini italijanski političari, podsjetimo, mišljenja su da ekipe zbog pandemije koronavirusa trebaju trenirati na javnim, otvorenim površinama poput parkova, a ne u svojim trening centrima.

– Roma je u posljednjih nekoliko mjeseci učinila mnogo važnih stvari za sve u klubu. Nadamo se da ćemo se uskoro moći vratiti trenirati u Trigoriji. Ako gledamo finansijski, fudbal se ne igra samo zbog nas igrača, nego i zbog uposlenika u klubovima i svih drugih koji žive od fudbala. Naravno tu je i ogromna ljubav navijača zbog kojih sve to uopšte i postoji. Nadam se da ćemo zbog svih nabrojanih što prije zaigrati.

Nedavno ste objavili fotografiju na kojoj kao dječak držite šal Rome…

– Prije 18 godina sam sa Željezničarom bio na turniru u Ferari. Šetali smo ulicama, kupovali dresove i druge fudbalske stvari, a ja sam kupio taj šal. Zaboravio sam gdje je, tako da me fotografija obradovala.

Šta biste radili da niste fudbaler?

– Nikad nisam razmišljao o tome. Volim mnoge sportove, ali fudbal je broj jedan. U školi sam igrao košarku jer sam bio vrlo visok. Rekli su mi da je lakše igrati košarku. Ali ja sam postao fudbaler.”

Kako se postaje profesionalni fudbaler?

– Nije lako postati profesionalni fudbaler. Treba biti talentovan, ali to nije presudno. Vidio sam mnoge igrače koji su puno radili i uspjeli, čak i da nisu bili talentovani. U omladinskim ekipama u BiH bilo je mnogo više talentovanih i boljih igrača od mene, koji na kraju nisu uspjeli dostići visoku razinu. Treba imati i malo sreće, koju morate zaslužiti sa puno rada, te uvijek treba biti pozitivan.

Škrinjar, Kulibali, Kjelini…

Protiv koga Vam je bilo najteže igrati?

– Mnogo je jakih defanzivaca u Seriji A. Tu su Škrinjar, Kulibali, Kjelini… Također, tu je Aćerbi kojem se ne pridaje previše pažnje, a sjajan je igrač. Onaj koji najviše ‘lomi’ je Kjelini – rekao je Džeko uz osmijeh.

Ponos nacije

Dijamantu je drago što mnogi u BiH u njemu vide simbola naše zemlje.

– Imao sam težak put, kao i svi koji dolaze iz Bosne, iz rata. Izaći iz toga nije bilo lako i svi smo izašli snažni. Drago mi je što me ljudi u Bosni vide kao simbol, kao nekoga ko je dao nešto za Bosnu. Ponosan sam na sve to, to znači da zemlju predstavljam na pošten i poseban način – rekao je Džeko.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe