Džaferović: Samo nerazumni ljudi mogu biti protiv mini Šengena

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je za portal kako protiv inicijative tzv. mini Šengena mogu biti “samo neki nerazumni ljudi”.

Kazao je kako je cilj posjeta Albaniji poticanje bilateralne suradnje BiH i Albanije.

– Ta saradnja je neopravdano bila zapostavljena i nije bila u skladu s mogućnostima koje dvije države imaju, posebno kada je ekonomska sfera bilateralnih odnosa u pitanju – kaže Džaferović dodavši da su brojni poslovi u kojima dvije države mogu surađivati na “obostranu korist”.

Dodao je kako će BiH otvoriti ambasadu u Tirani, kao što će ga i Albanija otvoriti u Sarajevu.

– To su mostovi saradnje. Zato postoje diplomatsko-konzularna predstavništva. Dobili smo garanciju naših domaćina da će se te saradnja dići na veću razinu – rekao je Džaferović.

Osvrnuo se i na posjetu zajednici Bošnjaka u Albaniji. Po njegovim riječima, riječ je o “organiziranoj zajednici koja je koristan član albanskog društva, a istovremeno čuva sjećanja na BiH, govori bosanski jezik i čuva uspomenu na zemlju pradjedova”.

– Imamo sve elemente da jačamo bilateralnu saradnju. Mi smo dvije države u regiji zapadnog Balkana. Trebamo koristiti sve regionalne formate kako bi unaprijedili saradnju cijele regije. Albanija je članica NATO-a i dobit će kandidatski status za EU, BiH je na NATO putu i očekujemo da se intenzivira suradnja i na euroatlantskom integracijskom planu – ocijenio je Džaferović.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe