20.4 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Džaferović: RS može postojati samo kao entitet u BiH ili neće postojati uopće

IZVORklix.ba

“Takvim porukama unosi se nemir i bespotrebno podižu tenzije. Iako svaki put formalno ponovi da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, predsjednik Srbije Vučić nakon toga obično dopuni izjavu stavom koji negira tu obavezu koju njegova država svakako ima. Ovaj put je to uradio nazivajući Trebinje ‘najljepšim srpskim gradom’. Trebinje jeste prelijep grad, ali pripada podjednako svakom čovjeku u Bosni i Hercegovini, kao i svaki drugi pedalj ove zemlje. Ništa u ovoj zemlji ne pripada samo jednom narodu i to bi Vučić konačno morao naučiti”, kazao je Džaferović.

Predsjedavajući Džaferović je reagirao i na pokušaj Milorada Dodika i Aleksandra Vučića da Bosnu i Hercegovinu i njen entitet RS vežu za pregovore Srbije i Kosova.

“Neće biti nikakvih razgovora o statusu bh. etniteta RS. RS nikada nije bio država i nikada to neće biti. Entitet RS je administrativna jedinica u Bosni i Hercegovini i može postojati samo kao takav ili ne postojati uopće. Status eniteta RS, koji nema nikakav međunarodni subjektivitet, niti zavisi, niti može zavisiti od pregovora koji se vode između Srbije i Kosova”, zaključio je Džaferović.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe