18.3 C
Bihać
Utorak, 3 Oktobra, 2023

Džaferović: Oružane snage BiH mogu vršiti dezinfekciju, ne vidim potrebu za stranom pomoći

IZVORFena.ba

Predsjedavajući Šefik Džaferović kaže da Predsjedništvo BiH ne može odlučivati u ovom slučaju, jer nisu ispoštovane neophodne procedure.

“Ne postoji ni stav Vijeća ministara, ni nadležnih ministarstava i drugih agencija koje moraju biti uključene u cijeli proces”, kaže Džaferović.

Što se tiče eventualne saradnje sa oružanim snagama drugih država i njihovog dolaska u BiH, Džaferović kaže da je zahvalan svima koji žele pomoći, ali se moraju ispoštovati procedure.

“Ministarstvo odbrane BiH i nadležna ministarstava drugih država mogu postići bilateralni sporazum o saradnji, naravno uz koordinaciju sa EUFOR-om i odobrenje Predsjedništva BiH”, istaknuo je Džaferović.

Dodaje kako, inače, ne vidi potrebu da se za dezinfekciju bolničkih ustanova u BiH anagažiraju oružane snage drugih država.

“Oružane snage BiH imaju jedinicu koja je obučena za dezinfenkciju i dekontaminaciju. Kao jedan od članova Predsjedništva u čijoj je to nadležnosti, spreman sam da u svakom trenutku dam odobrenje za upotrebu te jedinice u bilo kojem dijelu naše zemlje. Koliko sam upoznat, BiH raspolaže i sa dovoljnom količnom sredstava koja se koriste za dezinfekciju. BiH treba, prije svega, da se oslanja na vlastite resurse”, kazao je Džaferović za Fenu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe