20.1 C
Bihać
Srijeda, 5 Oktobra, 2022

Džaferović: Ne može Dodik držati Njemačkoj lekcije o odnosu prema prošlosti

IZVORavaz.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na račun Savezne Republike Njemačke i njemačke ambasadorice u BiH, te mogućnosti dolaska njemačkih vojnika EUFOR-a, predstavljaju izraz političke podlosti zasnovane na lažima.

– Milorad Dodik ne može držati nikakve lekcije Njemačkoj o odnosu prema prošlosti, niti ima bilo kakvog osnova za optužbe koje iznosi. Njemačka se jasno odredila prema nacističkim zločinima i iskazuje iskreno pijetet prema žrtvama, poštujući istinu u prošlosti, za razliku od samog Dodika koji poriče istinu o genocidu u Srebrenici, vrijeđa žrtve i glorificira počinioce najvećih masovnih egzekucija na Evropskom tlu od Drugog svjetskog rata – ističe Džaferović.

Činjenica je i da je Dodik, navodi on, jedini lider na zapadnom Balkanu koji se koristi istim vokabularom kao i ruska propaganda te Njemačku optužuje za nacizam, kao i da branioce Kijeva naziva naoružanim bandama, učestvujući u kampanji Kremlja koja ima svrhu opravdati agresiju, zločine protiv civila u Ukrajini i razaranje ukrajinskih gradova.

– Takvo lice, koje permanentno širi mržnju među narodima u BiH i potkopava mir, nije dostojno pozicije koju obnaša da zaslužuje da postane politička prošlost – zaključuje Džaferović.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se