19.1 C
Bihać
Srijeda, 28 Septembra, 2022

Dron koji je pao u Zagrebu je bio avio-bomba sa upaljačem

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo saopćilo je u srijedu da je balističkim vještačenjem metalnih fragmenata vojnog drona, koji je pao na Zagreb, utvrđeno da se radilo o avio-bombi s pripadajućim upaljačem, a o tragovima eksploziva još se ne može donijeti konačni zaključak.

Jedna hrvatska televizija je u utorak, pozivajući se na izvore bliske istrazi, saopćila da na dijelovima bespilotne vojne letjelice na kojima je završeno vještačenje nije bilo tragova eksploziva.

ŽDO je izvijestio da je do sada dobilo rezultate balističkog vještačenja i samo dio rezultata hemijsko-fizikalnog vještačenja, a rezultati dosadašnjeg toka i dijela provedenih vještačenja ne daju osnovu za donošenje konačnog zaključka.

Tužilaštvo dodaje da u koordinaciji sa Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetć“, Uprave kriminalističke policije Uprave policije, Vojne policije i obavještajnih agencija nastavlja s radom na predmetu u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica okolnosti pada bespilotne letjelice.

Radi analize tragova dosad je izdalo naloge za provođenje hemijsko-fizikalnog, mehanoskopskog, balističkog i toksikološkog vještačenja te zatražilo stručno mišljenje zrakoplovno-tehničke struke.

Vojna letjelica pala je u Zagrebu prije gotovo dvije sedmice , a premijer Andrej Plenković u petak je izjavio kako imaju pouzdane i provjerene informacije da je letjelica bila naoružana, da je došlo do eksplozije i da je najvjerojatnije riječ bila o avio-bombi koja je eksplodirala u tlu.

spot_img
spot_img
spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se