Draža je bio Apisov vojnik, Crna ruka mu je sredila orden Legije časti!

IZVORavaz.ba

Četnički đeneral i komandant JVuO Dragoljub Draža Mihailović imao je burnu prošlost. Za neke je Čiča heroj nad herojima, a za druge je Groski car izdajnik i saradnik okupatora.

Ipak, jedna stvar malo je poznata, a Espreso ekskluzivno otkriva. Čiča Draža kako ga u narodu vole zvati bio je simpatizer, vojnik pa i više od toga Dragutina Dimitrijevića Apisa i njegove organizacije “Ujedinjenje ili smrt”.

Prema nekim zapisima i historičarima ova pripadnost i veza mu je pomogla da dođe i do ordena koji je Dragoljub Draža Mihailović dobio od nekadašnjeg šefa Francuske i legendarni vođa francuskog Pokreta otpora protiv nacističke okupacije Šarla De Gola.

Status svjedoka optužbe

Ovo je sve bazirano na historijskim činjenicama.

Naime, tokom Solunskog procesa 1916. i 1917. godine kada su Apisu i drugovima iz “Ujedinjenja ili smrt” sudili za veleizdaju pred sudom su se pojavila mnoga imena, kao svjedoci ili kao optuženi, a svi su povezani sa ovom organizacijom.

Među tim imenima, a prvi put u vezi sa organizacijom “Ujedinjenje ili smrt” pojavljuje se i ime Dragoljub Draža Mihailović.

Naime, prema historijskim zapisima proces je održan pred Velikim vojnim sudom u kasarni Treće armije u Solunu. Suđenje je vodio general Miroslav Milisavljević, a tužilac je bio pukovnik Ljubomir Dabić. Interesantno je da su tokom procesa na klupi svjedoka defilovale neke kasnije jako značajne historijske ličnosti.

U statusu svjedoka optužbe, izvedeni su mnogi pripadnici vojske, oficiri i podoficiri koji su potvrdili nalaze optužnice. Oficiri Milan Nedić, Dušan Simović, Milutin Nedić, Draža Mihailović i Mustafa Golubić odbili su da učestvuju u procesu.

Ovo je prva zvanična veza Apisa i Draže Mihailovića, a prema mnogim historičarima organizacija “Ujedinjenje ili smrt” imala je velikog udjela u odluci da Šarl De Gol odlikuje Ordenom Legije časti Dragoljuba Dražu Mihailovića.

Naime, iz zapisa iz Arhiva Jugoslavije, a u koje je Espreso.rs imao uvid, tačnije u dosijeu Božina Simića može se vidjeti veza De Gola, “Ujedinjenja ili smrt” i Draže Mihailovića.

Tu piše sljedeće:

– Sve dok je bio u De Gaulle-ovom komitetu nastoji da učvrsti odnose između Rusa i Francuza. Drug Milan Kojen koji je došao iz Londona, kaže da je Simić tada zauzimao stav „prosovjetskog Mihailovićevog Srbina”, prije prodiranja istine o borbi naših naroda u savezničko javno mnijenje. U to doba, prema istom izvoru, Simić je uspio da De Gaulle odlikuje Dražu Mihailovića ordenom Legije časti”.

 

Podsjetimo Božin Simić (1881‒1966) je bio učesnik Majskog prevrata (1903), član četničke akcije, komita u Makedoniji, član Narodne odbrane, organizacije „Ujedinjenje ili smrt” (takozvane „Crne ruke”), član lože „Ujedinjenje”, organizator ustanka Ise Boljetinca u dogovoru sa Milovanom Milovanovićem…

Osuđen je na 20 godina robije u procesu protiv Apisa i Crnorukaca 1917. g. dok je boravio u Rusiji i komandovao jugoslovenskom dobrovoljačkom divizijom, bio je u emigraciji do 1935. godine… Učestvovao je u puču 27. marta 1941. Bombardovanje Beograda zateklo ga je u Moskvi. Rat je uglavnom proveo u Londonu. Bio je poslanik Vlade Kraljevine Jugoslavije u Pokretu otpora generala Šarla de Gola.

Čak je i sam Draža u svom iskazu komunistima potvrdio određene veze sa “Ujedinjenjem ili smrt”, ali i simpatije koje je gajio prema Apisu.

U svojoj izjavi uhapšeni Dragoljub Draža Mihailović 9. aprila 1946. između ostalog kaže da je na Đurđevdan 1916. sa srpskom vojskom prešao u Solun i da je učestvovao u proboju solunskog fronta.

U borbi blizu Lerina bio je teško ranjen, u jurišu mitraljeskog odjeljenja čiji je bio komandir. Odlazi u bolnicu u Solunu, ali krajem decembra, i pored ocjene da više nije za stroj, dobrovoljno se vraća u svoju jedinicu i bori se sve do kraja rata iz koga izlazi kao poručnik.

Odlikovan je sa dvije zlatne i jednom srebrnom medaljom za hrabrost, ordenom bijelog orla sa mačevima IV i V reda i engleskim bojnim krstom, po izboru u celoj diviziji.

On je naglasio da je bio simpatizer Dimitrija Apisa i da je bio zapostavljen, jer ga je progonio Josif Kostić zato što nije htio da svjedoči protiv svog pretpostavljenog komandanta bataljona, zbog čega je bio pred sudom i disciplinski kažnjen, Mihailović je rekao da je u septembru 1919. premješten u Kraljevu gardu, u kojoj je ostao samo četiri mjeseca.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe