dr. Izet Sulejmanović, subspecijalista hemotolog: Formiranje odjela hematologije u Kantonalnoj bolnici imalo bi višestruki značaj

Javnosti je poznato da Kantonalna bolnica dr. Irfan Ljubijankić još uvijek nema odjela Hematologije, što pacijentima oboljelih od ovih bolesti stvara mnoge probleme jer put pacijenta u Sarajevo trnovit je i dug, počev od mnogobrojne papirologije, udaljenosti, transporta itd.

Kako iz dana u dan raste broj slučajeva zaraženih virusom Covid19 u Krajini, na tu temu razgovarali smo sa doktorom Izetom Sulejmanovićem, specijalistom interne medicine i subspecijalistom hematologom.

Javnosti je poznato da Kantonalna bolnica dr. Irfan Ljubijankić još uvijek nema odjela Hematologije, što pacijentima oboljelih od ovih bolesti stvara mnoge probleme jer put pacijenta u Sarajevo trnovit je i dug, počev od mnogobrojne papirologije, udaljenosti, transporta itd.

Uzimajući u obzir da svakodnevno imamo sve veći broj zaraženih COVID-om te  da postoje veliki problemi oko zbrinjavanja ovakvih vrsta pacijenata pogotovo onih koje moramo uputiti ka Kliničkim centrima u Sarajevu, Tuzli ili Mostaru postavlja se pitanje da li mi koji radimo ovdje u Kantonalnoj bolnici možemo da neke stvari poboljšamo. S obzirom da radim kao specijalista interne medicine i subspecijalista hematolog mogu da kažem nešto, a smatram da i imam puno pravo kada su u pitanju pacijenti sa hematološkim oboljenjima. Iz godine u godinu se ovaj broj pacijenata povećava na USK te je sve teže ovakve pacijente pravovremeno uputiti na Hematološke klinike u kliničkim centrima. Uzimajući u obzir probleme i sukobe koje ima KCUS i Opšta bolnica Sarajevo je možda najbolji pokazatelj u kakvom je stanju visoko zdravstvo. Mislim da je sad pravi trenutak da i mi odreagiramo. Kantonalna bolnica sa svojim resursima ovakvim sa kakvim raspolaže sigurno bi mogla odgovoriti ovakvom izazovu. Formiranjem Odjela za hematologiju u Kantonalnoj bolnici bi realno mnogo problema bilo riješeno. Ovdje prije svega mislim na pacijente sa hroničnim limfoprolifearativnim bolestima tipa Hodgkin i Non Hodgkin limfoma koji bi se mogli liječiti standardnim polikemoterapijskim i imunoterapijskim protokolima. Imamo prostor za brz i kvalitetan suport i odgovor drugih službi, tu prije svega mislim na Hematološko-Biohemijski Labaratorij, Službe za transfuziologiju i patološku anatomiju. Mislim da podrška Kantonalnog i Federalnog ZZO neće izostati a sigurnog sam stava da i naše Kantonalno ministarstvo nema ništa protiv ovakve ideje. Računajte na to da naši pacijenti još uvijek svaki 21 dan u ovakvim uslovima moraju odlaziti na terapiju do Sarajeva i nazad. Pacijenti koji se liječe od akutnih leukemija u pauzama liječenja se iz KC upućuju na kućno liječenje i vrlo nerijetko im je potreban suport transfuzijama krvi i ostalim pripravcima a za sve to su potrebni visoki uslovi izolacije i antisepse . Odjel interne medicine ovakav kakav jeste ne može odgovoriti adekvatno ovakvom izazovu.  Možda je ovo trenutak koji trebamo iskoristiti u svoju korist a prije svega pacijenata zbog kojih smo tu. Sve navedeno bi trebalo biti valjan razlog da i mi sami napravimo nešto zbog čega ćemo biti ponosni, izjavio je dr. Izet Sulejmanović za naš portal.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe