Doskočio problemu sunčanja na stijenama: Inovacija na Jadranu koja će obradovati sve kojima je muka od punih plaža…

Kao što svi Primorci znaju, more je daleko čišće i "zanimljivije" za kupanje i ronjenje uz stjenovitu obalu.

IZVORdepo.ba

Labinski inovativni arhitekt Dražen Smoković dosjetio se kako izraditi sunčališta na stjenovitim plažama, a da se gradnjom ili nekim drugim zahvatom ne uništava obala. Izradio je podesive platforme pod nazivom Flatrocks, koje se mogu staviti na bilo kakvu stjenovitu plažu, a njih na hrvatskoj obali zaista ne nedostaje, piše Novac.hr.

Montažne su te se postavljaju i demontiraju, a da ne oštete podlogu. Ta se ideja svidjela hotelskom divu Valamar Rivieri, koji je odlučio ovu ideju iskoristiti i za svoje plaže. Kako nam veli Smoković, ideja je da se takve platforme koriste sezonski za vrijeme sezone kupanja, a nakon toga se demontiraju i spremaju za iduće ljeto. Prve prototipove proizvela je tvrtka Ferenčić iz Viškova, a isprobani su na rabačkim plažama.

– Ideju za “platforme na stijenju” dobio sam kupajući se na kamenitoj obali. Kao što svi Primorci znaju, more je daleko čišće i “zanimljivije” za kupanje i ronjenje uz stjenovitu obalu. Problem je što ćete se na takvoj obali teško moći odmoriti ili sunčati. Kako stalno “boravim” u nekom virtualnom 3D prostoru, tako sam zamišljao ravne plohe uz more gdje bih mogao postaviti ručnik i sunčati se a da ne dobijem modrice na tijelu, veli nam Smoković i pojašnjava da se mogu koristiti na doslovno svakom stjenovitom terenu.

– Nakon projektiranja platforme za određenu poziciju, platforma se postavlja na mjesto i odgovara samoj toj poziciji jer ne postoje dva identična profila stijena, kao ni otisci prstiju. Prototip platforme bio je napravljen od iverice prije svega zbog provjere tehnologije izrade i 3D snimka stijenja. Za komercijalne modele razmatram razne materijale. Najizgledniji kandidat su kompakt ploče, ali danas na tržištu postoji dosta alternativa. Prioritet je da su ekološki prihvatljive, i ako je moguće, da su od nekog tipa recikliranog materijala, ističe labinski arhitekt.

Nove tehnologije laserskog skeniranja prostora omogućuju izradu takvih profila.

– Za cijeli koncept izrade prototipa surađivao sam s više tvrtki, te je više njih pokazalo interes za takav tip proizvoda. Trenutačno sam u fazi daljnjeg istraživanja materijala i usavršavanju proizvoda, no on je već sada spreman i za prodaju. Na domeni flatrocks.eu i društvenim mrežama objavljujem sve novosti u vezi razvoja proizvoda. Budući da sam imao iskustva s patentima i poznat mi je proces, angažirao sam jednu tvrtku koja mi istražuje koji oblik zaštite bi bio najprimjereniji za taj proizvod, ističe ovaj arhitekt koji je dosad dizajnirao i patentirao namještaj, a svakodnevno se bavi projektiranjem, prije svega arhitektonskim, u virtualnom prostoru.

– Od ovog izuma prije svega očekujem ugodnije kupanje i više mjesta na plažama i stijenama za sve željne mora i kupanja – zaključio je.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe