Jetra, najveći unutrašnji organ, ima ključnu ulogu u tijelu, uključujući reguliranje zgrušavanja krvi, uklanjanje toksina i proizvodnju žuči. Međutim, jetra može biti oštećena zbog bolesti ili životnih navika, što može utjecati na njenu funkcionalnost.
Doktori kažu da možete pomoći svojoj jetri pripremanjem zdravog doručka.
Recept za kašu za čišćenje jetre
Ovsena kaša – jedna čaša. Ovas blokira apsorpciju štetnih materija i ubrzava eliminaciju toksina. Olakšava proces varenja. Pruža tijelu energiju bez preopterećenja stomaka.
Tikva (oguljena i isječena na kockice) – 20-40 g. Obnavlja ćelijske strukture jetre, podmlađuje. Pomaže u čišćenju svih unutrašnjih organa. Jedenje sirove tikve na prazan stomak poboljšava funkcije želuca i digestivnog trakta.
Suho grožđe (dobro oprati i sortirati) pola šake. Optimizuje funkcije jetre, pomaže obnavljanje ćelija.
Bademi – po želji. Sadrži masne kiseline koje tijelo ne može samo da proizvede. Normalizuje funkciju jetre.
Pomiješajte sve sastojke u manjoj šerpi, dodajte vodu ili mlijeko. Kada dođe do ključanja ostavite na stranu. Ostavite kašu ispod poklopca.
Preporučljivo je kuhati ovu kašu najmanje dva do tri puta sedmično. Brzo se apsorbuje i ne dozvoljava apsorpciju štetnih supstanci. Daje lahkoću, energiju, eliminiše neprijatan plak na jeziku.
Koje druge žitarice voli jetra?
Proso – Proso sadrži biljni protein i ima antioksidativna svojstva. Ova žitarica pomaže u vezivanju toksina i brzom uklanjanju iz tijela. Također, takva kaša je veoma hranljiva, promoviše brzo zasićenje, dobro se apsorbuje u tijelu, normalizuje sastav krvi.
Heljda – Sadrži sve potrebne proteine, kiseline i minerale. Oni imaju blagotvorno dejstvo ne samo na jetru, već i poboljšavaju funkcije svih organa i sistema tijela. Posebno jačaju funkcionisanje srca, vaskularnog i nervnog sistema