21 C
Bihać
Srijeda, 18 Maja, 2022

Doktorica stomatologije Emina Družić: Pristup pacijentu je jedna od najvažnijih stvari u tretmanu

Razgovarali smo sa mladom doktoricom stomatologije, Eminom Družić, koja nam u nastavku otkriva koliko često trebamo posjetiti stomatologa, ali i koje su najčešće greške kada je održavanje zdravih zuba u pitanju.

Kada ste shvatili da je stomatologija poziv kojem se želite odazvati i baviti u životu? Da li je to bila želja iz djetinjstva ili se ljubav prema stomatologiji razvila kasnije? 

Što se tiče mene, ja sam još kao dijete htjela da budem stomatolog. Kad sva djeca žele biti astronauti, učiteljice ili frizeri, meni je srce zarobila stomatologija i tu se zadržala i dan danas. Ni kasnije u životu ili u srednjoj školi, ni u jednom momentu nije bilo dvoumljenja. Ja sam znala put kojim trebam da idem i ponosna sam što danas mogu reći da sam uspjela želju pretvoriti u posao koji volim i radim s ljubavlju.

Poznato je da je danas nažalost teško odmah nakon fakulteta pronaći posao u struci, što zbog manjka slobodnih radnih pozicija, isto tako zbog nedostatka radnog iskustva koji je u većini slučajeva najveća kočnica za mlade ljude. Kako je izgledao Vaš put? 

Nakon završenog stomatološkom fakulteta u Banja Luci, željna primjene znanja i usavršavanja, tražila sam posao, ali malo nespecifično za ljude koji završe fakultet. Nije mi bilo bitno kolika je plata, već gdje ću početi raditi, to jest, od koga ću moći i naučiti nešto.
Praksa i usavršavanje je najvažniji ključ u ovome poslu, bilo mi je bitno da svoje znanje usavršim sa najboljima. Spletom okolnosti svoj prvi posao dobijem u ordinaciji opće stomatologije “prim.dr Reuf Ljubijankić”. Ordinacija sa dugogodišnjom tradicijom i velikim imenom u stomatološkoj protetici i stomatologiji uopće. Imala sam čast i privilegiju učiti od velikog stručnjaka i humaniste koji nas je nažalost napustio.

Kako ste došli na ideju otvaranja svoje stomatološke ordinacije? 

Ideja o otvaranju svoje ordinacije rodila se nakon ponude nasljednika primarijusa Ljubijankića da mi izdaju ordinaciju i da samostalno radim. Apsolutno nisam imala dilemu da li da se upustim u taj projekat. I tako je nastao E-Dental.

Koliko često trebamo dolaziti u posjetu stomatologu? 

Odlazak stomatologu je individualna stvar, ali preporuke su ako je sve uredno, znači ako pacijent održava i ima dobro stanje u ustima, nije podložen karijesu, ne nakupljaju mu se meke, tvrde naslage onda je to na svakih 6 mjeseci, u suprotnom je to procjena terapeuta, tj. stomatologa.

U čemu ljudi najviše griješe kada je održavanje zubi u pitanju?

Ako pričamo o pacijentima koji vode redovnu brigu o higijeni usne šupljine, greške mogu biti u neadekvatnom četkanju, tj. pogrešna tehnika četkanja, pogrešan odabir četkice. Preporuke su da se koriste četkice sa mekim vlaknima.

Kočnica mnogim ljudima je i nepotreban strah od stomatologa, šta kažete na to?

Pristup pacijentu je jedna od najvažnijih stvari u tretmanu, odnosno posjete stomatologu. Taj pristup treba biti pozitivan, odnosno da pacijent doživi pozitivan odnos. Glavni cilj savremene stomatologije je da ona bude bezbolna, a tu bezbolnost naravno omogućuje anestezija uz sve nove tehnologije koje se upravo razvijaju da osiguraju kvalitetu. Svaka pobijeđena fobija od stomatologa, što djece, što odraslih, svaki osmijeh pacijenta u ogledalu poslije završenog tretmana je moja satisfakcija i nagrada.

Na kojoj adresi Vas možemo pronaći?

E-Dental je na adresi ulice Irfana Ljubijankića 44, bivše dobro poznate ordinacije prim.dr Reuf Ljubijankic u Bihaću.

Izvor: krupljani.ba
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se