14.1 C
Bihać
Subota, 30 Septembra, 2023

Doktori, koji su izliječili prvog pacijenta u Italiji, govore o svemu….

Muškarac (38) je na odjeljenje intezivne njege u vrlo ozbiljnom stanju završio 20. februara, ali do 9. marta više nije trebalo da ima intubacijsku cijev za disanje i oporavlja se.

“Virus korona može ozbiljno uticati i na najmlađe. Mladi imaju više oružja za borbu protiv virusa: tretman ‘oživljavanja’ koji uključuje šok-terapije koktelima antivirusnih lijekova, antibioticima i, eksperimentalno, onima koje se koriste za liječenje HIV-a, lakše mogu podnijeti oni koji nisu već fizički oslabili”, rekli su ljekari.

“Da bi liječenje bilo uspješno, mora postojati kombinacija tri činioca: terapije kojom se održava vitalnost (hidratacija, vještačko hranjenje itd.), tretmani koktelima eksperimentalnih lijekova i odsutnost naknadnih komplikacija”, objasnili su.

“Značajan doprinos šansi za oporavak daje odsutnost drugih patologija, a to znači da, osim pluća, i drugi organi dobro rade. Kod mlađih ljudi liječenje je teže ako postoje i komplikacije u liječenju drugih organa poput srca, jetre i bubrega”. kazali su doktori.

” Kritično ali stabilno stanje dobar je znak. Muškarac je u bolnici već tri nedjelje pa su ljekari uspjeli da shvate tok bolesti: stanje se brzo pogoršava, potom slijedi duga faza stabilizacije i konačno slijedi poboljšanje. On je sad u jedinici postintenzivne njege u San Mateu i nalazi se u fazi koju lekari nazivaju “odvikavanjem”, u kojoj se šok terapije postupno obustavljaju. Sam diše i u polusvijesti je”, navode dalje doktori.

“On je postao simbol činjenice da se virus korona može liječiti čak i kad je pacijent u vrlo ozbiljnom stanju”, zaključili su.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe