1.2 C
Bihać
Petak, 8 Decembra, 2023

Doktor opisao svoju tešku borbu: Mislio sam da je kraj

Kardiolog iz Kragujevca, dr Milan Radovanović, tokom cijelog novembra bio je na teškoj klackalici – umrijeti ili preteći koronavirusu.

Uspio je u borbi sa surovom bolešću i zahvalan je medicinskom osoblju, kiseoniku koji ga je danima držao u životu i svojoj mentalnoj snazi, a tokom liječenja uspio je da vodi i dnevnik.

Kardiolog koji je zaposlen u kragujevačkom Kliničkom centru, ispričao je za nedeljnik Kragujevačke novine kako je tekla njegova borba sa teškim oblikom korona virusa, a sa čitaocima je podijelio i svoj dnevnik, koji je vodio u bolesničkoj sobi.

Radovanović je rekao da je siguran da se nije zarazio na poslu, dodajući da sumnja da je virus u njegovu porodicu unijela kćerkica.

“Poznato je da djeca mahom nemaju simptome ili imaju blage oblike ove bolesti, ali mogu biti prenosioci na članove porodice. Obolio je stariji sin, supruga, koja je također ljekar – anesteziolog, žena koja je čuvala mlađe dijete, njen suprug. Oboljelo je nas petoro, što odgovara trenutnim podacima o visokom koeficijentu zaražavanja, jedna osoba zarazi približno pet, a jedna ima težak oblik bolesti. Taj sam bio ja”, priča doktor Radovanović.

Kao ljekar, dr Radovanović je na vrijeme prepoznao simptome infekcije virusom. U početku je sam sebi uključio infuzionu terapiju, ali kako je bolest postajala progresivnija, morao je da potraži pomoć kolega na Infektivnoj klinici.

“Pravovremeno sam prepoznao simptome i znakove osnovne i pridruženih bolesti, a potom sam kolegama u bolnici mogao da ukazujem na nove simptome, pogoršanje stanja, gušenje, kratak dah, ubrzano disanje i sve ostalo što može da im pomogne u daljem tretmanu. A tačno je i ovo drugo: u više kritičnih trenutaka mislio sam da mi se bliži kraj, svakako da ljekar to mnogo bolje razumije od laika i rezona “bolje je da ne znam šta će biti”. Ipak, uvijek je bolje znanje, a najbolje je kada i u teškim trenucim očuvate mentalnu snagu i odlučnost da se ne predajete. Ja sam to uspio”, zaključuje Radovanović.

On je tokom bolesti svakoga dana u svoj mobilni telefon ukucavao kratke “dijagnoze” za sebe, neku vrstu dnevničkih bilješki, prenosi Telegraf.rs.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe