14 C
Bihać
Ponedjeljak, 3 Oktobra, 2022

Dokazano je da je ovaj položaj u snu najzdraviji

IZVORavaz.ba

Ako ste mislili da je najbolji položaj za spavanje onaj koji je vama najudobniji, varate se, izuzev ako i inače spavate na lijevoj strani tijela. Naime, dokazano je da je položaj u snu na lijevom boku najzdraviji. Zašto? Spavanjem na lijevom boku olakšava se cjelokupan srčani rad, s obzirom na to da se glavna arterija kroz koju se transportira krv kroz organizam anatomski povija ulijevo.

Kroz limfni sistem se transportiraju štetne materije duž lijeve strane ljudskog tijela. Stoga je spavanje na lijevom boku daleko povoljnije za bržu drenažu. Anatomski želudac se nalazi na lijevoj strani abdomena. Spavanjem na desnoj strani tijela, želudac se postavlja u nepovoljan položaj u kojem vrši pritisak na pankreas remeteći njegovo optimalno funkcioniranje.

Ukoliko spavate na lijevoj strani tijela, sprečavate prelijevanje želučane kiseline u ezofagus, čiji je izlaz pozicioniran na desnoj strani želuca. Na ovaj način sva kiselina se zadržava u želucu pa je i samo varenje olakšano.

Toksini ljudskog tijela obrađuju se u slezeni koja se, također, nalazi na lijevoj strani stomaka. Spavanjem na lijevom boku transport toksina je olakšan, njihovo uklanjanje u slezeni ubrzano, a ovom organu osigurano više vremena za oporavak.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se