Dok struka upozorava na širenje virusa, SDA organizira masovne predizborne skupove

Od organa javnog reda i mira je zatraženo da redovno obilaze skupove, a u slučaju kršenja mjera poduzmu radnje koje su predviđene u takvim slučajevima Pandemija koronavirusa bukti u cijeloj zemlji. Danas je u BiH zabilježeno skoro 1.500 novih slučajeva zaraze i čak 30 smrtnih slučajeva.

Iako nadležni konstantno upozoravaju da se smanje kretanja, okupljanja, da se vodi računa o dezinfekciji i držanju socijalne distance, očito da pojedine političke partije nemaju sluha za to.

Politički skupovi su posebno izraženi u Tuzlanskom kantonu i to je jedan od razloga jučerašnjeg zasjedanja Kriznog štaba Kantonalnog ministarstva zdravstva. Izdali su striktne naredbe da političke stranke o održavanju skupova obavijeste policiju, a reduciran je i broj osoba koje mogu boraviti na svim događajima.

Tom prilikom predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK Dajana Čolić rekla je da se političkim strankama koje organiziraju predizborne skupove naređuje da najkasnije 24 sata prije održavanja skupa o tome obavijeste organe javnog reda i mira, odnosno policiju.

– Od organa javnog reda i mira je zatraženo da redovno obilaze skupove, a u slučaju kršenja mjera poduzmu radnje koje su predviđene u takvim slučajevima – rekla je.

Članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK su pozvali inspekcije i policiju da aktivnije reagiraju kako bi se sačuvalo zdravlje stanovništva

Uprkos tome, više od dozvoljenih 100 osoba na otvorenom prostoru bez maski i distance bilo je na skupovima SDA u Banovićima. Čak su i na zvaničnoj web stranici objavili fotografije mase ljudi.

– Nama treba sistem vrijednosti koji će valorizirati rad, odgovornost, odnos prema građanima, prema društvenoj zajednici – rekao je Bego Gutić iz SDA na tom skupu na kojem se nisu poštovale proporuke stručnjaka.

Bilo je prisutno više stotina osoba i nije se poštivala socijalna distanca.

Podsjećamo da su dvije trećine kapaciteta u Kovid bolnici u sklopu UKC-a Tuzla popunjeni. Ljekari i zdravstveni radnici ponovo apeliraju na građane da shvate ozbiljnost istuacije i da se pridržavaju predloženih mjera.

Mjere kojih se moraju pridržavati stranke tokom javnih okupljanja u predizbornoj kampanji
Krizni štab FBiH i Zavod za javno zdravstvo FBiH izdali su preporuke za planiranje javnih okupljanja u vrijeme pandemije koronavirusa, a uoči predizborne kampanje koja počinje 16. oktobra.

Organizatori skupa moraju voditi računa o dozvoljenom broju osoba, kao i gustini rasporeda osoba; prirodi kontakta tokom događaja i osiguranju sjedećih mjesta, mogućnosti organizacije na otvorenom, dobi posjetitelja i dužini trajanja događaja.

– Preporučuje se da postoji spisak zvanica, spisak posjetitelja. Neophodno je imati kontrolu ulaska na događaj. U zavisnosti od epidemiološke situacije uvesti skrining posjetitelja na simptome COVID-19 bolesti prilikom ulaska na događaj – navode iz ZZJZ FBiH.

Pored provođenja već donesenih naredbi, potrebno je planirati nadziranje mjera i imati plan komunikacije s nadležnim zdravstvenim institucijama.

Sve posjetitelje neophodno je informirati o mjerama kao što su obavezno nošenje maske i držanje distance, o simptomima bolesti i sl. Osobama koje boluju od hroničnih oboljenja preporučuje se da ne dolaze na događaj.

– Ako dođe do sumnje u pojavu COVID-19 vezano za događaj, organizatori moraju pružiti punu podršku nadležnim zdravstvenim ustanovama. Ovo uključuje pružanje informacija o zvanicama i posjetiteljima, posebno onim koji su imali simptome karakteristične za COVID-19.Ukoliko se pojavi dokazani slučaj COVID-19, potrebno je osigurati mehanizam putem kog se posjetiteljikoji su bili u kontaktu sa zaraženim mogu obavijestiti – navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe