DOK JE U ČITAVOM SVIJETU KRIZA OD PANDEMIJE: U Velikoj Kladuši bukti politička kriza

U vrijeme pandemije virusa korona, kad sve lokalne zajednice pokušavaju izaći na kraj s ovim problemom, u Velikoj Kladuši bukti politička kriza koja je kulminirala naredbom koju je nedavno izdao Fikret Abdić, načelnik te općine.

Njome se zabranjuje općinskim službama i radnicima u lokalnoj administraciji obavljanje bilo kakvih poslova vezanih za rad i djelovanje Općinskog vijeća. Posebno se, kako se navodi u naredbi, zabranjuju aktivnosti koje se tiču operativnog djelovanja i prisustva sjednicama tog zakonodavnog tijela, te podjela materijala, dokumenata i druge aktivnosti.

Navodi se kako je naredba donesena zbog nezakonitog djelovanja, donošenja odluka i prekoračenja ovlasti od strane općinskih vijećnika, što je, kako se navodi, suprotno zakonskim odredbama.

Donošenjem ove naredbe produbljen je sukob između Abdića s jedne i Općinskog vijeća s druge strane, gdje je njegova Laburistička partija ostala bez parlamentarne većine nakon štu su je napustila tri vijećnika koja su se priklonila dotadašnjoj opoziciji.

Sukob je izbio još krajem marta, kada je Općinsko vijeće predložilo i izglasalo budžet. Međutim, Abdić je odbio da proglasi takav budžet obrazloživši da je načelnik jedini ovlašteni predlagač tog dokumenta, te je potom proglasio budžet u drugačijom obliku od onog kojeg je usvojilo Općinsko vijeće.

Nakon toga je predsjedavajući ovog tijela Fikret Bašić podnio krivičnu prijavu zbog nestanka pečata Općinskog vijeća, istakavši kako mu je onemogućeno da pečatom ovjeri službene dokumente vezane za usvajanje općinskog budžeta. Prilikom pretresa kabineta načelnika općine policija nije pronašla pečat, a njegov nestanak je objavljen u “Službenom glasniku Unsko-sanskog kantona”.

U Tužilaštvu USK su istakli kako još traju procesne radnje u ovome slučaju. Predstavnici aktuelne većine u Općinskom vijeću Velika Kladuša oglasili su se povodom posljednjih događaja, te istakli kako će, zbog Abdićeve samovolje, zatražiti zaštitu nadležnih institucija.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe