Dogovor resornog ministarstva i udruženja: Borci iz RS dobivat će naknadu iz FBiH

Demobilisani borci Armije RBiH i HVO-a koji žive na teritoriji Republike Srpske i Distrikta Brčko uskoro bi mogli dobiti pravo na novčane naknade iz budžeta Federacije.

Odbrana zemlje

Naime, Federalno ministarstvo za boračka pitanja usaglasilo je izmjene i dopune Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Kako saznajemo, suština izmjena je uvođenje u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu nezaposlenih demobilisanih boraca koji su povratnici u RS i Distrikt Brčko, kao i supruga umrlih boraca koje nemaju primanja, a starosti su od 57 godina i više.

Nove kategorije koje se uvode u pravo finansirat će se s federalnog nivoa.

Prema važećim odredbama, pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu s federalnog nivoa imaju nezaposleni borci s 57 i više godina. Ta pomoć iznosi pet KM po mjesecu provedenom u ratu, pa tako onaj koji ima tri godine vojske ima mjesečno 180 KM. Borci mlađi od 57 godina imaju pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu s kantonalnog nivoa, koja je jedina u Kantonu Sarajevo pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje, a u ostalim kantonima po tri, četiri KM.

Prema procjenama, ukupno boraca, povratnika u RS i supruga umrlih boraca starosti od 57 godina i više nema više od 2.000. Što se tiče boraca, uvjeti za dobivanje novčane egzistencijalne naknade na mjesečnom nivou jesu da su nezaposleni, da nemaju primanja i da su stvarni povratnici u RS, a što se može potvrditi dokumentacijom. Ići će se na pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje.

Ispraviti nepravdu

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH Esad Delić za „Avaz“ je potvrdio da je postignut sporazum kada je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

– Dogovorili smo se da svi demobilisani borci koji žive na teritoriji Republike Srpske mogu ući u ovaj zakona, a koji je na nivou Federacije. Moraju dobiti određene naknade, a prema vremenu koje su proveli u odbrani države. Također, u pravo ulaze i supruge umrlih boraca koje nemaju primanja – pojasnio je Delić.

Dodao je da se mora ispraviti ova nepravda jer su ti ljudi branili Bosnu i Hercegovinu, a nemaju nigdje pravo na bilo kakvu naknadu.

– Kad je riječ o zakonu koji regulira prava ratnih vojnih invalida, on još nije do kraja usaglašen. Ostalo je da se dogovorimo u vezi s iznosom osnovice za obračun invalidnina i u vezi s ulaskom u pravo ranjenih boraca. Nema njih puno, a radi se o borcima koji su ranjeni u ratu i imaju dokumentaciju. Oni su „izvedeni“ iz prava revizijom koju je pokrenuo bivši ministar Zukan Helez – poručio je Delić.

Tri zakona u paketu

Izmjene Zakona o demobilisanim borcima ići će u parlamentarnu proceduru u paketu s još dva zakona, i to zakonima o osnovnim pravima boraca i dobitnicima najviših ratnih priznanja.

– Dogovoreno je da će svi zakoni ići u paketu. Prije toga sva tri zakona će biti u potpunosti usaglašena sa svim boračkim udruženjima, ali i političkim strankama koje imaju svoje predstavnike u Parlamentu FBiH – pojasnio je Delić.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe