Dogovor na svjetskom sajmu u Vegasu: Amerikanci kupuju bh. oružja za stotine miliona

IZVORavaz.ba

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić predvodi delegaciju kompanija namjenske industrije na najvećem svjetskom sajmu namjenske industrije “Shot Show 2020”, koji se održava u Las Vegasu.

Cijeli asortiman
Osim privatnih firmi iz Federacije BiH, na sajmu učestvuju i firme u većinskom vlasništvu Vlade FBiH, a to su „Unis Ginex“ iz Goražda, ”Igman” Konjic i ”Pretis” Vogošća.

Radi se o sajmu na kojem je svoje oružje, municiju i vojnu opremu predstavilo više od 2.500 izlagača.Iz Vlade je pojašnjeno da su održani brojni sastanci s delegacijama drugih zemalja i razgovaralo se o potencijalnim zajedničkim projektima.

No, Džindić je sinoć ekskluzivno za „Avaz“ otkrio da su „Pretis“ i „Igman“ dogovorili višemilionski posao s jednom američkom kompanijom.

– Ugovor bi trebao biti finaliziran u narednim danima. Riječ je o ugovoru vrijednom stotine miliona dolara. To je rezultat zajedničkog nastupa ove dvije firme i ovo je itekako dobar posao – rekao nam je Džindić.

Veliko interesiranje
Prema njegovim riječima, na sajmu su veliko interesiranje izazvali upravo „Igman“, „Pretis“ i „Ginex“.

Oni su predstavili prepoznatljive proizvode, od municije i projektila dugog dometa do kapisli iz „Ginexa“.

– Naš sajamski paviljon itekako je posjećen. Mogu slobodno reći da su Amerikanci zainteresirani za oružje iz Federacije – rekao nam je Džindić.

Najbolji rezultati namjenske industrije
Bosanskohercegovačke kompanije namjenske industrije već godinama učestvuju na Sajmu naoružanja u Las Vegasu, potvrdio nam je Džindić.

No, ovog puta postignuti su konkretni poslovi i obavljeni razgovori s brojnim delegacijama iz drugih država.

Sajam se održava u trenutku kada domaća namjenska industrija ostvaruju najbolje rezultate s zarađenih preko 300 miliona KM.

Sajam “Shot Show” svake godine posjeti najmanje 50.000 ljudi, a u prve tri sedmice nakon njegovog održavanja bude naručeno više od milijardu dolara.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe