Dodika se niko ne plaši, svi čekaju da napuhani balon konačno pukne

Piše: Ernad Metaj Telefonski je Milorad Dodik razgovarao sa američkim ambasadorom u BiH. Bilo je to odmah nakon objave da će SAD proširiti crnu listu na kojoj je već predsjednik SNSD-a. U medije je Dodik plasirao tezu o svom tvrdom stavu, toliko da se učinilo kako je još i naružio američku administraciju. Ni manje, ni više, Dodik je poručio kako je poljuljano povjerenje Srba i RS-a u namjere SAD-a i da bi bilo dobro da se najprije poradi na rehabilitaciji američkog odnosa prema Srbima u cjelini.

Dodik ipak ne može sakriti nervozu, njegova politika galame i lupanja šakom od sto sve manje pije vode. Pokazala je to nedavna anketa u Banja Luci gdje SNSD gubi povjerenje građana. Znaju oni da Milorad Dodik i Nikola Špirić nisu na crnoj listi zbog brige o Srbima. Oni su tamo jer su se brinuli samo o svom, i novčaniku bliskih saradnika, dok su oni u džepovima građana sve tanji. Kolika je zabrinutost američke administracije zbog Dodikove ljutnje pokazalo je saopćenje u kojem su javnost obavijestili da predsjednik SNSD-a i svi koji su se našli na crnoj listi tamo i ostaju.

Nisu građani glupi, znaju oni da Dodik nema nikakav utjecaj na politiku SAD-a. Pokazao je to mandat predsjednika Donalda Trumpa kojeg su Dodik i srbijanski političari uzdizali na pijedestal, prozivajući ga srpskim prijateljem. Osim što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ishodio prijem kod Trumpa, od toga nije bilo nikakve koristi, osim da se Vučić hvali fotografijom s Trumpom bez obzira što na običnoj stolici izgleda ponizno pred predsjednikom SAD-a zavaljenim u veliku udobnu fotelju.

Sve više građana RS-a shvata da Dodikova galama izgleda kao pucanje ćorcima, koje ima za cilj jedino skretanje pažnje sa važnih životnih problema. Prsio se Dodik i u vezi vojne vježbe američke vojske na Manjači, pa se sakrio u mišiju rupu dok sve nije prošlo. Ipak je Dodik na vlast stigao na američkim tenkovima i nije lud da počini političko samoubistvo stajući ispred njih.

Slično će biti i s novim visokim predstavnikom u BiH koji u našu zemlju ipak dolazi iako je Dodik protiv toga. Uzalud su predstavnici vlasti RS-a išli preko Drine da traže podršku, jer Vučiću je Njemačka ipak draža od „Bosanaca“. Njemcima Vučić zahvaljuje svoj politički uspon, a od braće preko Drine ga samo boli glava. Ići će Dodik na noge novom visokom predstavniku jer zna da stiže s većim ovlaštenjima od Inzka, bez obzira što se Rusija buni.

Vrijeme radi protiv Milorada Dodika i njegove retrogradne politike prema BiH. Učinio je sve što je mogao da umanji sposobnost državnih institucija, žrtvujući pri tome i građane RS-a koji su kao i ostali stanovnici BiH ostali bez vakcina, ali BiH i dalje opstaje. Uz to Dodikova vlast je svoju tvrdoglavost počela braniti i skupim zaduženjima čije će vraćanje prvo osjetiti najsiromašnije kategorije stanovništva, jer sit je naučio da dobro jede i vjeruje da je gladan navikao na prazan želudac. Na kraju, da SNSD gubi snagu pokazala je nana Fata Orlović.

Poštenjem i istrajnošću ponosna starica srušila je mit o nepobjedivosti Milorada Dodika čija vlast je na kraju morala poslati bagere da očiste privatnu imovinu Fate Orlović. Mogla je vlast u RS prenijeti crkvu, ali je odlučila da je sruši nadajući se da će ponovo izazvati emotivni efekat kod građana kako bi sakrila sopstveno urušavanje koje će se nastaviti uklanjanjem nelegalnih objekata po Banja Luci. Opozicija konačno ima šansu, pod uslovom da je ne shvate kao šansu za lično dobro. U suprotnom biće to samo još jedan balon koji će kada se previše napuše sam eksplodirati.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe