Dodik: Vojska na granici Srbije je manifestacija, a ne borba protiv migranata

IZVORklix.ba

Dodik, ujedno i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iznio je mišljenje Izvršenog komiteta da su Ured visokog predstavnika i Ustavni sud BiH “dio paketa” koji radi protiv Republike Srpske.

“Zašto strane sudije ne mogu biti promijenjene? Jedini zaključak je da su OHR i Ustavni sud BiH dio paketa protiv RS koji treba da degradira njenu poziciju u Dejtonu. Podmukla aktivnost prema RS usmjerena da se uruše njene pozicije. To je smišljena i planska aktivnost koja traje”, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da pitanja migranata, u jeku problema na tursko-grčkoj granici, nisu rješiva korištenjem Oružanih snaga BiH na istočnoj granici.

“Jedno od najvažnijih pitanja je pitanje igranata. Izvršni komitet odbija angažovanje vojske prema granici Srbije i Crne Gore jer bi to bila manifestacija i čin jačanja granice sa Srbijom, a ne borba protiv migranata. To nisu nikakve mjere. Još nijedna zemlja u okruženju nije donijela odluku o angažiranju vojske na granici”, rekao je Dodik.

On je dodao da situacija na granici između Turske i Grčke ide ka tvrdnji da Evropa učvršćava svoje vanjske granice.

Također, on je još jednom kazao kako Izvršni komitet podržava da u RS ne treba biti centara za zadržavanje migranata u RS, te da RS ostaje dosljedna “ranije utvrđenoj politici”.

Milorad Dodik se dotakao i koronavirusa, odnosno prvih slučajeva u BiH, odnosno RS.

“Što se tiče koronavirusa, RS ne može biti izolovana i naši organi su poduzeli potrebne mjere. Podržavamo rad i humanitarnih organizacija kao i ponašanje građana koji doprinose rješavanju problema”, zaključio je Dodik.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe