Dodik: Ukidanje vanrednog stanja do 20. maja

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik očekuje da se do 20. maja ukine vanredno stanje u Republici Srpskoj (RS).

– Izvršni komitet SNSD-a zatražio je danas da Vlada naredne sedmice zatraži sjednicu Narodne skupštine RS o okidanju vanrednog stanja te vrati u vanrednu situaciju – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Tvrdi da je vanredno stanje, koje je uvedeno nakon pojave koronavirusa, doprinjelo efikasnijem radu entitetskih institucija te da se ne može govoriti o zloupotrebi, te da se policijski sat zadrži do ukidanja vanrednog stanja.

Kada je u pitanju slučaj ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca, koji je prisustvovao privatnoj zabavi u Sarajevu na kojoj nisu ispoštovane važeće zaštitne mjere i preporuke tokom epidemije virusa korona, Dodik je rekao da je upućen prijedlog disciplinskoj komisiji SNSD-a da Košarac u dva naredna kruga ne može biti kandidat ni na jednoj izbornoj listi.

– Najveći pritisak za njegovu smjenu, ako izuzmemo opoziciju, ne dolazi iz RS. Delikatna je činjenica da, ako njega sada smijenimo, nismo sigurni da možemo da dobijemo adekvatnu zamjenu i tragamo za načinom na koji bi mogli da to provedemo. Košarac je učinio neke dobre stvari u Vijeću ministara, a što nije išlo na štetu druga dva naroda, a o tome kako ćemo se kretati vidjet ćemo u narednom periodu – dodao je.

Kada su u pitanju izbori, Dodik je rekao da je SNSD zatražio od predsjedavajućeg i ministara iz te stranke u Vijeću ministara BiH da glasaju za odluku o podršci izbornom procesu, u iznosu koji traži Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

– Očekujemo da će Sud BiH i druge institucije reći svoje mišljenje o izboru članova CIK-a, mada nam se ne sviđa da su neke međunarodne organizacije već iznosile stav o tome – dodao je on.

Lider SNSD-a je ponovio kritike na rad OHR-a te visokog predstavnika Valentina Inzka i na njegov izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a.

U narednih 10 dana bit će razmatrano stanje u karantinima na teritoriji RS na bh.granici i mogućnost njihovog ukidanja, zavisno o stanja u regionu.

Za sedam dana najavio je konzistetni ekonomski plan za RS te naveo da taj bh. entitet nema problema s isplatom svojih obaveza i uvjerava da tih problema neće biti ni u narednom periodu.

Dodik je istakao da se na sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a razgovaralo i o rebalansu budžeta, koji će biti manji za 200 miliona KM.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe