Dodik se ne odriče vitalnog nacionalnog interesa: Da li mi ratujemo? … Bošnjaci su ujedinjeni kada se nama nanosi zlo

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se Republika Srpska nikada neće odreći vitalnog nacionalnog interesa, što piše u preporukama EU.

-Sve bošnjačke partije su objedinjene kada se želi nanijeti nama šteta i zato nikada nećemo pristati na ukidanje vitalnog nacionalnog interesa bez obzira šta Evropljani htjeli. Guraćemo našu političku priču ma šta ko mislio. Ovo što sada gledamo u Francuskoj bilo bi sa našom manjinom koja bi ovdje ostala, što nikada nećemo dopustiti, kazao je Dodik za RTRS, a prenosi Srna.

On je rekao da u BiH nikada nije bilo razumijevanja među narodima i da je pogrešna postavka u kojoj se pominje pomirenje.

-Da li mi sada ratujemo? O kakvom pomirenju pričamo, pustite nas da živimo svoj život, mi ovdje u Banjaluci, Hrvati u Mostaru, oni svoj život u Sarajevu. Naša historija je opterećena činjenicom da jedni nešto obilježavaju kao pobjedu,
a drugi održe komemoraciju, izjavio je Dodik.

On je naglasio da je potrebno da međunarodna zajednica uvaži i neki od stavova Republike Srpske, što do sada nije urađeno.

-Neopravdano je što su Srbija i Hrvatska isključene iz Savjeta za implementaciju mira. Imamo sada situaciju da su Srbi i Hrvati nezadovoljni stanjem u BiH i osjećaju se prevarenim intervencionizmom međunarodne zajednice u korist Bošnjaka. I Bošnjaci se osjećaju prevareno, jer nisu dobili ono što im je neko obećao, ponovio je Dodik.

Prema njegovim riječima, kandidat za predsjednika SAD Joe Biden bio je na strani onih koji su rušili Dejtonski sporazum i uz Bošnjake.

-Funkcionalna BiH je mogla da bude uz dogovor dva entiteta i tri naroda. Šta su uradili, oteli su nadležnosti entitetima i dali ih BiH, što nije propisano Dejtonom. Oni računaju da će Dodik jednog dana izgubiti izbore i doći Mladen Ivanić i Branislav Borenović koji će sve potpisati i nastaviti sa prenosom nadležnosti, odnosno ostao je završni čin da se sve upiše u Ustav, naveo je Dodik.

On je napomenuo da na svakom sastanku u Sarajevu, sa predstavnicima SAD i EU, članovi Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić traže da budu zaštićeni od “nekog malignog uticaja Rusije.”

-To radi i ova ministrica inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković koja dijeli BiH na način da osudi izbore u Bjelorusiji, a ne dođe na sjednicu Predsjedništva BiH koje je zaduženo za spoljnu politiku. Ja sam čovjek mira i hoću da se pokušamo dogovoriti da se BiH održi onako kako je interes Srba, Hrvata i Bošnjaka i da to bude dogovoreno mimo stranaca. Ako to ne može najbolje je da se raziđemo i živimo kao komšije, rekao je Dodik.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe