4.6 C
Bihać
Nedjelja, 4 Decembra, 2022

Dodik: Razvalit ću ono što je dosad urađeno na putu ka NATO integracijama

Kazao je ovo odgovarajući na pitanje novinara da li će BiH nakon ulaska u MAP raditi na knjiženju vojne imovine.

“Kad je BiH ušla u MAP? NATO je rekao da će to aktivirati ako se dostavi Akcioni godišnji plan, a to nije dostavljeno. NATO nije potvrdio da se radi o aktivaciji MAP-a. Dok ja budem sjedio ovdje i moji ljudi u Predstavničkom domu Parlamenta BiH nećemo se pomjeriti prema integracijama u NATO. Neće biti ni knjiženja vojne imovine. Od 2013. godine RS ne dozvoljava to i nije dala saglasnost. Mora postojati sporazum između dva entiteta kako bi se to riješilo, ali sporazuma nema. U FBiH mogu da uknjiže šta god hoće, u RS-u neće. U daleko težim uvjetima nismo predali naše kasarne pa nećemo ni sada, one ostaju u RS-u i nikada ih neće dobiti. Nema predaje kasarni i nema članstva NATO”, kazao je Dodik.

Obrušio se i na Ustavni sud BiH kazavši kako je to mjesto najveće destabilizacije i konfuzije u BiH te institucija koja prelazi zakonito i ustavno ponašanje uz podršku određenih političkih subjekata. Ovaj put je razlog taj što je Ustavni sud utvrdio da je Ustavu BiH suprotan član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske. Odlučujući po o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti ovog člana Zakona, Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

“Apsolutno je nemoguće naći uporište u Ustavu ili Dejtonskom sporazumu da BiH ima bilo kakvu imovinu i naravno da nećemo te odluke sprovesti. Ustavni sud promoviše nepravo. Ako danas tvrdi da zemljište ne pripada određenom nivou vlasti, prije svega entitetima i kaže da to zemljište pripada BiH, onda krši Ustav jer nigdje ne piše da BiH ima bilo kakvo zemljište i imovinu. Ja kažem da neće biti provedene odluke Ustavnog suda BiH i neka podnesu krivičnu prijavu protiv mene. Ustavni sud ne treba BiH”, poručio je Dodik.

Lider SNSD-a obratio se novinarima nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta ove stranke na kojem je razgovarano o infrastrukturnim projektima – gradnji autoputeva i gasovoda, te podršci privredi kroz smanjenje opterećenja. Podsjetio je a je Srbija obećala šest miliona eura za subvencije u privredi, te da je na današnjoj sjednici Izvršnog komiteta razgovarano o novim izvorima finansiranja kojim bi bila pomognuta nabavka opreme.

Tema sjednice bila je i imenovanja na funkcije u zajedničkim institucijama, te je na sjednici konstatovano, kaže Dodik, da bošnjačka strana opstruiše zapošljavanje Srba.

“Imamo blokadu u Centralnoj banci. Federalna strana favorizuje jedno rješenje u kome nema Srba”, naveo je Dodik.

I ovu konferenciju je iskoristio da se obruši na pojedine novinare “držeći” im lekcije o izvještavanju, pripremi za konferencije i ne tako prijatnim porukama.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe