Dodik opet prijeti: Ako Šmit nametne zakon, donosimo odluku o samostalnosti

IZVORavaz.ba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će ovaj bh. entitet proglasiti samostalnost ukoliko visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nametne zakon o državnoj imovini.

– Otići ćemo na Narodnu skupštinu RS i donijet ćemo odluku o samostalnosti RS – rekao je Dodik u Prnjavoru na pitanje novinara da prokomentariše informaciju da visoki predstavnik priprema zakon o imovini i kako će RS reagovati u slučaju da takav zakon nametne.

Crna lista SAD i Velike Britanije
Podsjećamo, ovo nije prvi put da lider SNSD-a ima izjave kojima prijeti teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine. Brojni međunarodni zvaničnici osudili su njegovu retoriku, a podsjetimo da se našao i na crnim listama SAD i Velike Britanije.

Kada je riječ o Zakonu o imovini, visoki predstavnik Christian Schmidt suspendovao je ovaj zakon 27. februara, a Ustavni sud BiH ga je stavio van snage 2. marta.

“Mahmuljinu vjerovatno Turska dala državljanstvo”
Dodik je danas zaključio da je Turska vjerovatno dala državljanstvo nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Sakibu Mahmuljinu, koji je osuđen za zločine nad ratnim zarobljenicima i srpskim stanovništvom u Vozući i Zavidovićima 1995. godine.

– Njemu je vjerovatno Turska dala državljanstvo, tako da ne isporučuje svoje građane, tako se to završava. Da je Srbin, proganjao bi ga cijeli svijet – rekao je Dodik, komentarišući to što je Sud BiH tek danas zatražio od Turske izručenje Mahmuljina, nakon što se nije javio na izdržavanje osmogodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina nad ratnim zarobljenicima i srpskim stanovništvom u Vozući i Zavidovićima.

“Miran način na koji ćemo se razići”
Dodik je naglasio da su to dupli aršini i ocijenio da je “Sarajevo mjesto negativne percepcije srpskog naroda, mjesto pritiska, u kojem se stalno kreiraju antisrpske mjere i programi”.

Entitetski predsjednik je rekao da BiH nema šanse za zajedništvo i da je jedina tema u budućnosti kako se razići.

– Ovdje se samo traži miran način na koji ćemo se razići, ništa više, bit će bolje i Bošnjacima, i nama, i Hrvatima da nismo zajedno. Od ovog zajedno nemamo korist kolika je ogromna šteta koju svi trpimo svo ovo vrijeme. Muka koja nas održava u svakodnevnici ne dozvoljava da se razvijamo, sprečava nas – naveo je Dodik.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe