19.8 C
Bihać
Četvrtak, 28 Septembra, 2023

Dodik: “Niko nas ne može spriječiti da slavimo 9. januar, pa ni Osmorka koja trenutno ima vlastite probleme”

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je da niko ne može spriječiti da RS obilježi svoj 31. “rođendan” i naglasio da bi “odustajanje od 9. januara značilo poništavanje historije”.

“Bez obzira na sve svjetske mešetare i one koji su tražili da se od toga odustane, naši su ljudi ostali uporni i mi to moramo da poštujemo”, istakao je Dodik.

On je rekao da se to “administrativno ne može ukinuti jer to historija naprosto ne priznaje”.

“Devetog januara 1992. godine je donesena odluka o formiranju SR BiH koja je nekoliko mjeseci kasnije dobila naziv RS. Donesen je i Ustav 28. februara, a sve se desilo prije ijednog ispaljenog metka na prostoru BiH, što znači da je RS stvorena u miru i u miru i obilježava svoj dan” rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Također, Dodik se osvrnuo na neslaganja unutar Osmorke.

– Ne može nas Osmorka spriječiti da slavimo Dan RS-a, to nije njihova stvar niti je to dio sporazumu. Ovih dana Osmorka ima važnije probleme, tako da mislim da ih najmanje, trenutno, zanima proslava Dana RS-a, rekao je Dodik.

On je rekao da ne vidi nikakvu opasnost za nekog drugog i pozvao sve druge vjere i nacije koje žive u RS da se tome pridruže.

“Morbidne ideje bošnjačkih boračkih udruženja u Sarajevu da će spriječiti autobuse više govori o njima nego o nama”, naveo je Dodik.

“Učesnici su već tamo, održali su generalnu probu. Samo im nedostajemo član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i ja i mi ćemo tamo stići na vrijeme. U RS obilježavamo dan RS onako kako mi mislimo da to treba. Sve je organizovano tako da bude na miran i dostojanstven način”, rekao je Dodik.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe