17.3 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Dodik: Izetbegović je bio optimista o članstvu u NATO-u dok su u vlasti bili Ivanić i Šarović

IZVORklix.ba

“U posljednje vrijeme nigdje od NATO-a niste čuli da je BiH na putu integracija, već su rekli na putu saradnje'”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci povodom tvrdnji SDS-a i PDP-a da BiH ide u NATO.

Dodik je naglasio kako nije mogao, ali bi volio da jeste, da ukine Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), te napomenuo kako je za to potrebna saglasnost u okviru Predsjedništva BiH.

“Učinio sam da se onemogući Akcioni nacionalni plan (ANP) i da se putem nekog dokumenta Program reformi pokuša održati neki oblik saradnje sa NATO-om i mi to činimo”, istakao je Dodik.

On je podsjetio na nedavnu izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je rekao da nema članstva BiH u NATO ako na to ne pristanu Srbi.

“Izetbegović to nije govorio dok je sa njim u Predsjedništvu BiH bio Mladen Ivanić, koji je usvojio vojnu strategiju. Izetbegović ovo govori upravo sada kada smo mi iz Republike Srpske doveli to u pitanje, zakočili i nedozvoljavamo da ide”, pojasnio je Dodik.

On je dodao i kako je Izetbegović bio optimističan za tu vrstu priče kada su u državnim organima sjedili Šarović i Ivanić, odnosno SDS i PDP u Vijeću ministara.

“Zašto Šarović i Crnadak nisu stavili ANP na dnevni red i odbili? Zašto je taj plan povukao član Predsjedništva BiH Željko Komšić kada je bio stavljen na dnevni red Predsjedništva BiH? Povukao ga je, jer je znao da ću ja biti protiv i pokrenuti vitalni nacionalni interes i srušiti to pitanje”, rekao je Dodik.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe