19.2 C
Bihać
Ponedjeljak, 3 Oktobra, 2022

Dodik ga je volio: Odlazak Janeza Janše – čovjeka koji je želio dijeliti Bosnu

Nakon 21,12 posto prebrojanih glasova, najveću podršku dobila je stranka Roberta Goloba Pokret Sloboda, a slijede je SDS aktuelnog premijera Janeza Janše, koji je sudeći po prvim rezultatima, ali izlaznim anketama, ubilježio veliki poraz na izborima.

Piše: Faruk Vele

Osim njih parlamentarni cenzus su do sada prešle Nova Slovenija i SD, prenose slovenski mediji.

Prema izlaznim anketama koje je Mediana napravila za RTV Slovenija uvjerljivo, također, vodi stranka Roberta Goloba, koja dobiva 35,8 posto glasova birača. Prema izlaznim anketama. Daleko iza nje je upravo Janšin SDS, koji dobiva 22,5 posto glasova.

Udari na BiH
Ako Golobova stranka zaista završi s rezultatom koji daju izlazne ankete, a nagovještavaju prvi prebrojani rezultati, njegov pokret bi osvojio čak 42 zastupnička mandata, što bi bio rekord i najbolji rezultat u historiji jedne stranke.

Dok se još iščekuje službena potvrda o pobjedi Goloba, čovjeka koji je u politiku ušao tek početkom ove godine i koji će vjerovatno biti novi premijer Slovenije, Bosna i Hercegovina može odahnuti jer sa čela vlade prijateljske zemlje odlazi notorni Janez Janša, čovjek koji je bio neskriveni saveznik svih koji su atakovali na Bosnu i Hercegovinu.

I Dodik u slobodnom padu
Janši je izgleda „prisjela“ podrška koju dan pred izbore uputio član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, Milorad Dodik, koji je i sam u političkom „slobodnom padu“.

“Mom prijatelju puna podrška na sutrašnjim izborima u Sloveniji”, objavio je Dodik na Twitteru uz zajedničku fotografiju.

Ima neke simbolike u tome da Janša odlazi sa čela vlade prijateljske Slovenije u aprilu, tačno godinu nakon što je otkriveno da je upravo on poslao u Brisel non-paper u kojem nudi svoju viziju „rješenja“ za stanje na Zapadnom Balkanu. To rješenje je značilo razbijanje naše zemlje – Bosne i Hercegovine.

Iako je Janša negirao upletenost, slovenski portal necenzurirano.si objavio je neoborive dokaze o ovom skandalu.

Primož Cirman, jedan od autora teksta, za Jutarnji list je tada izjavio da je riječ o stvarnom dokumentu, da su se namučili da do njega dođu i da potpuno vjeruju svom izvoru. Te da smatra kako je prema načinu pisanja jasno da je riječ o diplomatskom dokumentu tipa “non-paper”.

213

Naslov dokumenta je bio “Zapadni Balkan – put naprijed”, a zatim navodi tačku jedan “situacija”.

U kojoj stoji da su ključni problem regije “neriješena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata”. Zatim navodi kako je u trenutnim okolnostima gotovo nemoguće zamisliti europsku perspektivu Srbije i Kosova, a članstvo Bosne i Hercegovine u EU je u potpunosti isključeno.

“Turska je, primjerice, iskoristila ovaj prazni prostor jačajući svoj utjecaj u BiH i Sjevernoj Makedoniji”, navodi se. prema načinu pisanja jasno da je riječ o diplomatskom dokumentu tipa “non-paper”.

Međutim, ono što je povezivalo Dodika, Janšu i Orbana jesu, pored novca, direktne ili indirektne veze a ruskim liderom Vladimirom Putinom.

„Janša radi za Putina na destabilizaciji Balkana“, upozorit će poznati slovenski novinar Blaž Zgaga.
Savez Janše i Viktora Orbana, premijera Mađarske, sa Dodikom, imao je tendenciju da ozbiljno utječe na procese BiH. Spomenuti dvojac, naime, trebao jer „srpskom voždu“ biti grudobran u Briselu za njegove akcije protiv ustavnog poretka naše zemlje.

U ozbiljnim međunarodnim krugovima razgovaralo se o tome mogu li se Dodikovi potezi, koji vode ka osamostaljenju Republike Srpske, smatrati početkom realiziranja Janšinog “non papera”, dok je premijer Mađarske to trebao legitimirati. Tako je ignorišući glavni grad Bosne Hercegovine, dolazio u Banju Luku da bi dao podršku Miloradu Dodiku. Dodik je pak putovao u Ljubljanu na susret sa Janšom…

Pobjeda demokratske Slovenije
Demokratska javnost Slovenije na vrijeme je prepoznata djelovanje Janše prema BiH, i to je jasno osudila. Utjecajni slovenski magazin “Mladina” u arpilu prošle godine je na naslovnici koju potpisuje Tomaž Lavrič, objavio je premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji u zagrljaju upravo sa premijerom Janšom, u ulozi “kuhara” zajedno dijele krvave zalogaje Bosne i Hercegovine.

“Non-pamet, greška gora od zločina”, bila poruka naslovnice “Mladine”.

Govoreći o djelovanju Janše, Robert Botteri, glavni urednik “Mladin” za portal Radiosarajevo.ba je tada kazao:

“Mene to podsjeća na devedesete. Znam da kad se počneš igrati s vatrom, otima se to kontroli. Onda tu više nisu Pahor, Janaša, nije više ni Vučić ili Dodik. Vi najbolje znate kako je to bilo. Na brdima tamo nije bilo poslije Miloševića i Tuđmana, bili su neki drugi ljudi koji su jedva čekali da ušuti razum i da počnu tutnjati bubnjevi. Zato mi je van pameti to što je uradio predsjednik Pahor, i to kako se on sada vadi, da on to nije mislio, da je on pitao zato što se svi to upitkuju… Čim ti pominješ prekrajanje granica, pa to prekrajanje granica nas je dovelo do rata. Jedva se zakrpilo to Daytonskim sporazumom. Ma kakav on bio – rat je prestao. Ti se vraćaš nazad u devedesete…”.

Bivši čelnik Radne grupe protiv podmićivanja pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), krovnoj organizaciji kada je riječ o nadzoru korupcijskih tokova na globalnom nivou, Drago Kos kazao je za Radiosarajevo.ba:

“Kao prvo, ja molim vaše čitatelje, slušatelje, nemojte molim vas misliti da je ovo stajalište Slovenki i Slovenaca. Većina Slovenki i Slovenaca je uz vas, Bosance i Hercegovce”.

Budući premijer Slovenije je pred izbore poručio kao Slovenija neće da živi u Janšinoj policijskoj državi. Slovenci su ga podržali kao nikoga prije.

Ostaje duboka vjera da je s padom Janše pobijedila upravo takva slobodna i demokratska Slovenija.

Ako je tako, dragi naši slovenski S – čestitamo vam na vrijednostima za koje ste se izborili!

Janša i finansiranje preko RS-a i Dodika

Janšu i Dodika povezuje još jedno ime. Ime Roka Snežiča. Ovaj slovenački biznismen povezan sa Janezom Janšom, a sam je u medijima tvrdio da je savjetnik aktualnog slovenačkog premijera. Javnosti u BiH je postao poznat 2017. godine kada je obznanjeno da je Prijedorčanka Dijana Đuđić donirala 450 hiljada eura za kampanju Janšinog SDS-a.

Kasnije će se ispostaviti da je cjelokupan biznis vodio Rok Snežič, koji je, angažirajući djevojke iz Bosne i Hercegovine, preko fiktivnih firmi oprao oko 47 miliona maraka.

Slovenački biznismen Rok Snežič tokom 2022. godine u Bosnu i Hercegovini nije ulazio legalnim putevima. O njegovoj ulozi detaljno je pisala Istraga.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se