DOBITNICI NAJVIŠIH RATNIH PRIZNANJA I ODLIKOVANJA USK-A TRAŽE SMJENU MINISTRA ZA BORAČKA PITANJA

Članovi Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja USK-a ogorčeni su što nijedan od dva zakona koja tretiraju boračku populaciju još uvijek nije donesen.

BIHAĆ, 10. decembra – Ministar za boračka pitanja u Vladi Unsko-sanskog kantona ne radi dobro svoj posao, te zato i tražimo njegovu smjenu-ovo su danas našoj ekipi rekli članovi Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja USK-a.

Predstavnici ovog Saveza su se danas okupili ispred Vlade kantona, kako bi izrazili svoje neslaganje sa oduživanjem usvajanja dva dugo očekivana zakona koja tretiraju boračku populaciju. Prvi je Zakon o dopunskim pravima boraca i boračkih populacija, te onaj koji bi definisao obilježavanje značajnih datuma koji se vežu za posljednji rat.

Tokom okupljanja ispred zgrade Vlade saznali su da ni Zakon o dopunskim pravima boraca neće biti usvojen danas, jer sjednica Skupštine, zbog nepostojanja 16 ZA, nije ni održana. Dodatno, ovo je izazvalo revolt kod predstavnika dobitnika najvišeg ratnog priznanja, jer jedna od stavki u Zakonu ticala se i nadoknade demobilisanim, a nezaposlenim nekadašnjim borcima.

„Ono što mi tražimo je definisano kroz naših pet zaključaka koje smo dostavili premijeru na uvid, dostavili smo i predsjedavajućem Skupštine, jeste smjena ministra za boračka pitanja zbog njegovog bahatog rada, zbog njegovog, maltene godinu i pol dana nedonošenja zakona boračkoga, koji je trebao još davno-odnosno svi znate da smo prije godinu dana dobili federalni zakon borački i on je poslat svim kantonima da suklade svoje zakone, da se dadne u proceduru i da se ta priča zatvori“, rekao je tokom okupljanja Sead Hambašić, predsjednik Skupštine Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe