Dobili ste bitku sa koronom: Evo šta se MORA kontrolisati i kada se javiti SPECIJALISTI

Oni koji su, srećom, dobili bitku s koronom nakon preležane bolesti ipak imaju razne nedoumice – koliko često poslije toga treba ići na kontrolne preglede i na koje tačno, jer se dešavalo da se komplikacije i posljedice pokažu i mjesecima nakon izlječenja. Odgovore na ova pitanja dao je srbijanski pulmolog dr. Dejan Žujović.

Naime, dešavalo se da pacijenti koji su preležali Covid-19, dva mjeseca poslije izlječenja osjete razne tegobe, pa otuda pitanje treba li, recimo, nakon svega, mjesečno ići kod kardiologa i pulmologa ili samo ako se osjetimo loše.

– Kontrole posle preležanog Covida zavise od toga da li se pacijent lečio u bolnici ili kod kuće. Oni koji su ležali u bolnici morali bi da imaju kontrolu kardiologa i pulmologa na mesečnom nivou u prva dva, tri meseca i da prate svoje laboratorijske vrednosti. Oni koji su kućno lečeni u principu ne moraju, sem, naravno, ako osete neke tegobe, kazao je za Nova.rs dr. Dejan Žujović.

Međutim, u teoriji je jedno, u praksi drugo. Za početak, problem može da bude i laboratorija.

– Laboratoriju bi, recimo, trebalo raditi u svom domu zdravlja, ali problem je što D-dimer tu uglavnom ne rade, pa ljudi onda moraju da idu da sve rade privatno, objašnjava doktor koliko je važan ovaj test za otkrivanje tromboze i krvnih uguršaka, koji mogu biti fatalni.

On dodaje i da se ove laboratorijske analize odnose na one koji su ležali u bolnici i da oni laboratoriju treba da rade jednom mjesečno prva tri mjeseca nakon bolesti, dok oni koji su se liječili kod kuće ne moraju da je rade, osim ako ne osjete neke tegobe.

Dalje, mjesečna kontrola kod specijaliste u Srbiji (a i u našoj zemlji, op.pr) ponekad je nemoguća misija, a posebno otkako vlada korona.

– Nema nikakvog automatskog zakazivaja pri izlasku iz bolnice. Pacijent posle bolničkog lečenja treba da ide 14 dana u kućnu izolaciju, pa da nakon toga ode kod svog lekara da zaključi bolovanje i onda zakaže kontrolu kod pulmologa i kardiologa. A pošto mi nismo Nemačka, to je u principu nemoguće, kaže dr. Žujović.

Dakle, pacijent može da se nada da će u tri mjeseca nakon bolničkog liječenja makar jednom otići kod kardiologa i pulmologa na kontrolu.

– Na kraju će nažalost najvjerovatnije otići privatno kod specijaliste, zaključuje dr Žujović.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe