Do 20. februara znat će se ko je bio u rovu, a ko u pozadini

Završiti proces
– Implementacijom Zakona o pravima demobilisanih boraca u kojem je jasno definirana obaveza Federalnog ministarstva za pitanje boraca da unesemo podatke ko je bio pripadnih Armije RBiH, MUP-a RBiH i HVO-a, odnosno ko je bio pripadnik civilne zaštite, namjenske industrije, logističkih baza… Naša obaveza je da unesemo broj jedinice u kojoj je pripadnik bio u posljednjem periodu svog služenja u oružanim snagama – kazao je Bukvarević.

Kako je rekao, u Ministarstvu se intenzivno radi, grupe za pitanja vojnih evidencija unose te podatke i nada se da će vrlo brzo završiti taj proces.

– Dvanaestog februara imamo zakazan sastanak radne grupe koju je imenovala Vlada Federacije, tu ćemo dobiti sve detaljne informacije i očekujemo u narednom periodu da kompletiramo sve te podatke i u skladu sa ovim zakonom da na našoj internet-stranici objavimo dopunjene podatke na javni registar koji smo već objavili. Mi smo sebi stavili rok da ćemo to uraditi u februaru. Vršimo određene analize i provjere, ima podataka koje želimo više puta provjeriti, kada se okonča kompletan proces, kada sve grupe za vođenje vojnih evidencija unesu podatke, mislim da će to biti realno do 20. februara – rekao je Bukvarević.

Oružane jedinice
Iz dopunjenih podataka javnog registra, tvrdi ministar, jasno će se vidjeti koliko je ljudi provelo vrijeme u oružanim jedinicama, Armije RBiH, MUP-a i HVO-a, a ko je bio u prištapskim, logističkim i pozadinskim jedinicama.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe